Morții sunt de vină pentru stația de epurare inexistentă din cartierul Cantemir

   Investigaţiile privind modul în care s-au plătit 27 de miliarde de lei vechi pentru o stație de epurare inexistentă, în cartierul „Dimitrie Cantemir”, au ajuns aproape de final. Concluzia este de-a dreptul tragico-comică: morții sunt de vină. Aceasta a fost concluzia primarului municipiului Galați, Marius Stan, care a declarat că dirigintele de șantier este mort, prin urmare oamenii legii vor trebui să sape mult și bine până când vor fi descoperiți cei care au prăduit bugetul local. Faptul că doar dirigintele de șantier decedat este responsabil este o aberație menită să scape de responsabilități anumiți directori din Primărie. Asta pentru că, cel mai probabil, raportul dirigintelui de șantier era semnat și de şeful serviciului de Investiţii, Violeta Pavlenco, apoi de şeful sau de adjunctul Direcţiei Tehnice, Petrică Cazacu sau Ionel Ardean, de şeful Direcţiei Economice, care avea banii pe mână, Doina Stamate. şi nu în ultimul rând de fostul primar, Dumitru Nicolae, care brusc nu-și mai amintește nici măcar firma care a lucrat în cartierul Cantemir.

 

   Bani - evaporați în buzunarele directorilor

   Reamintim că, pe 7 iunie a.c., în plină campanie electorală, câțiva gălățeni au fost chemați de fostul primar Dumitru Nicolae, în cartierul Siret, pentru a primi cheile de la apartamentele în care sperau să se mute cât mai curând. Au rămas doar cu speranța și cu câteva cheile apartamentelor nefolosibile. Asta pentru că blocurile nu au fost racordate la utilități, iar lucrările la canalizare nu vor fi finalizate nici peste un an. În plus, conform normelor europene, în zonă trebuia construită și o stație de epurare. Ironia face că, de la bugetul local, s-au alocat 27 de miliarde de lei vechi pentru construirea stației de epurare. Între timp, banii s-au evaporat în buzunarele unor patroni și directori din Primăria Galați, cu complicitatea cărora s-a pus în practică acest jaf.

 

   Ilegalitățile - ascunse sub preș

   „În 2007, o societate, pe nume Unicom, a încheiat un contract cu Primăria pentru realizarea unei stații de epurare în cartierul Cantemir. S-a alocat suma de 27 de miliarde de lei vechi, însă, pe acel loc, nu se află nimic. Culmea, s-a plătit până și garanția de bună executare (10 miliarde), înainte de a se face recepționarea lucrării”, a declarat Marius Stan, primarul municipiului Galați. Deși toate aceste ilegalități s-au petrecut sub nasul autorităților, prima sesizare a fost făcută abia în 2011, când firma era deja în insolvență. Semn că anumite persoane din Primărie au avut interes să ascundă sub preș toate aceste mizerii. 

 

   Falimentul Unicom

   Încă din 2009, judecătorii au aprobat intrarea Unicom în insolvenţă, însă, procedura nu s-a mai finalizat, deoarece societatea a ajuns la o înţelegere cu creditorii ei. În ultimii doi ani, peste 25 de creditori au cerut falimentul Unicom în instanţă, la Tribunalul Galaţi. Decizia de insolvență a fost luată pe 10 ianuarie 2012. Magistraţii au stabilit, totodată, ca de administrarea societăţii să nu se mai ocupe directorul general Doru Pârlătescu și directorul economic Lenuța Popoiu, ci firma MG Expert SRL, specializată în reorganizări şi lichidări. De la Registrul Comerțului aflăm că Unicom SA are datorii de peste 26 de milioane de lei. Adică 6 milioane de euro. Societatea a încheiat anul 2010 cu pierderi de 6,4 milioane de lei,iar în 2011, cu peste 2 milioane de euro. În actualul proces de insolvenţă au fost conexate, de către judecători, mai multe dosare, pornite la solicitarea a peste 30 de firme, dar şi la cererea unor angajaţi care nu și-au primit salariile. Unicom a fost înfiinţată în anul 1959, sub denumirea ICOR, având ca obiect de activitate construcția de locuinţe și clădiri în oraşul Galaţi. Societatea a construit Palatul Justiţiei, sediile BCR şi al Băncii Agricole, Direcţia de Finanţe, Casa de Cultură a Studenţilor, precum și foarte multe blocuri din Galați.

   Sergiu Damian