ArcelorMittal – pionul principal într-un scandal privind energia electrică

   Combinatul siderurgic gălăţean ar putea înregistra pierderi consistente, în cazul în care nu ar beneficia de anumite facilităţi privind preţul de vânzare al energiei electrice şi a gazelor naturale. Deoarece contractul de furnizare a energiei electrice la un anumit preţ a fost reziliat la începutul lunii ianuarie, iar altul nu a mai fost încheiat, Combinatul cumpără energie electrică de pe Bursă. Acest fapt ar putea avea consecinţe nefaste asupra locurilor de muncă ale celor 8.000 de siderurgişti, dar şi asupra viitorului unităţii. Contractele de furnizare a energiei electrice la preţuri preferenţiale, încheiate prin manevre, mai puţin ortodoxe, de-a lungul anilor, de către unii băieţi deştepţi, au ajuns recent pe masa premierului Ungureanu, ne-a declarat liderul Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber. Acesta susţine că respectivele contracte, care au stârnit numeroase controverse din cauza preţului de vânzare scăzut al energiei electrice, ar putea deveni istorie, deoarece premierul ar fi găsit soluţia juridică de a fi reziliate în mod legal, fără plata unor despăgubiri către firmele respective. Mai mult, Tiber susţine că trei din cei patru beneficiari ai acestor preţuri mici de vânzare a energiei electrice, care ar putea fi considerate ajutoare de stat mascate, revindeau o parte din cantitatea de energie electrică cumpărată în sistemul naţional de energie electrică, făcând astfel profituri imense, singura excepţie fiind Alro Slatina. „Unul din beneficiarii care revindeau o parte din energia cumpărată la preţ redus a fost şi ArcelorMittal Galaţi”, ne-a declarat Gheorghe Tiber.

 

   Demers pe lângă Guvernul României

   Potrivit declaraţiei lui Gheorghe Tiber, sindicatul va face o serie de demersuri, în următoarea perioadă, care vor culmina şi cu organizarea unor proteste, dacă este necesar, pentru ca unitatea să beneficieze de anumite facilităţi. „Vom transmite adrese Guvernului, autorităţilor locale, actualilor parlamentari gălăţeni, cât şi celor care şi-au anunţat intenţia de a candida, mai ales la parlamentare, în care vom prezenta ceea ce doreşte sindicatul nostru. Sindicatul Solidaritatea solicită acordarea unor facilităţi legate de preţul de vânzare a energiei electrice şi a gazelor naturale, care să nu poată fi considerate ajutoare de stat, doar cu condiţia ca patronii Combinatului să garanteze că vor obţine o producţie anuală de trei milioane de tone de oţel, că vor investi în fluxul primar, că vor menţine toate cele 8.000 de locuri de muncă. De asemenea, o condiţie este semnarea unui acord tripartit de către reprezentanţii conducerii Combinatului, ai Guvernului şi al sindicatului nostru. Demersurile le vom începe săptămâna viitoare şi, dacă este nevoie, vom face şi proteste chiar şi la Bucureşti, deoarece pe noi, ca sindicat, ne interesează siguranţa locurilor de muncă şi ca acest combinat să funcţioneze mai departe”, ne-a spus Tiber. Acesta face un apel la toate autorităţile locale şi judeţene pentru a sprijini acest demers sindical, afirmând că şi parlamentarii gălăţeni ar trebui să anunţe public acest lucru, demersul vizând viitorul Combinatului şi implicit, al oraşului.

 

   Liderii FSS Metarom tac mâlc

   În timp ce liderul FSS Metarom, Mircea Scântei, şi-a anunţat, joi, colegii că va lipsi pentru trei zile din ţară (semn că vizitele în străinătate făcute în scopuri necunoscute reprezintă o preocupare mai mare pentru el decât ceea ce s-ar putea întâmpla cu combinatul în cazul în care preţul energiei electrice ar deveni o problemă şi ar atârna greu în balanţa situaţiei economoco-financiare) nici liderii FSS Metarom Galaţi, în frunte cu Gheorghe Bezman, nu par îngrijoraţi de această problemă. La ultima acţiune de protest organizată recent în faţa Prefecturii Galaţi de către sindicaliştii de la Cartel Alfa şi BNS, sindicaliştii de la FSS au fost mai preocupaţi să strige lozinci împotriva securiştilor, comuniştilor şi a preşedintelui Traian Băsescu, dar nu au scandat nimic, care să aibă legătură cu siguranţa celor 8.000 de locuri de muncă de la Combinat.

   Denis Petcu