Stația de epurare- legenda Meșterului Manole în varianta gălățeană

   După lupte seculare și întârzieri de un an de zile, în sfârșit, Galațiul beneficiază de o stație de epurare. Asta înseamnă că apele uzate de la populaţie şi de la firmele din municipiu vor fi evacuate în Dunăre doar după trecerea acestora prin staţia de epurare. Mai exact, din apele uzate vor fi reținute deșeuri precum nămol, nisip și pietriș. “Este o mare realizare. A durat mult până s-o vad finalizată dat totul e bine când se termină cu bine”, a spus primarul Dumitru Nicolae, imediat după tăierea panglicii.

  

   Apa epurată pute rău

   Totuși, ce au omis să spună oficialii este că abia din 2015 vom putea spune că apă care se varsă în Dunăre este potabilă, când se vor realiza și celelate două trepte ale stației. Pentru continuarea proiectului, Apă Canal a facut deja un imprumut de 13,2 milioane de euro, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. „Deocamdată, a fost realizată doar treapta mecanică, ceea ce înseamnă că vor fi reținute doar particulele grele, precum nămol, pietriș și nisip. În acest moment, apa epurată nu este și potabilă. Acest lucru va fi posibil în momentul când va fi pusă în funcțiune treapta biologică și cea terțiară”, ne-a declarat Gabriel Vidraj, șeful stației de epurare. Conform proiectului, stația de epurare ar fi trebuit finalizată încă de anul trecut. Din cauză că firma turcă System Yapi a intrat în faliment, autoritățile gălățene au cerut o prelungire, de un an de zile, Uniunii Europene.

 

   La un pas să pierdem banii

   Proiectul a intrat în impas de mai multe ori, din cauză că firma care a fost desemnată să efectueze lucrările, System Yapi, a intrat în faliment și nu și-a mai plătit angajații. Pentru a nu fi puşi în situaţia de a returna Uniunii Europene fondurile alocate pentru Proiectul ISPA, de 40 de milioane de euro, autorităţile locale au găsit o soluţie „de avarie”.

Astfel, în luna octombrie 2010, Sistem Yapi a încheiat un acord de principiu cu consorţiul de firme partenere din Brăila, acord care să-i permită utilizarea garanţiei de bună execuţie din oraşul vecin pentru a face rost de bani pentru proiectul din Galaţi. De asemenea, pentru a putea termina lucrările, turcii au apelat şi la subcontractori. Este vorba de două firme din Galaţi: TransPec SA şi TermRom SA. „Firma System Yapi a intrat în faliment, dar singura noastră șansă era să mergem înainte, altfel pierdeam banii eropeni. S-a apelat la subcontractori și astfel am putut finaliza lucrarea. Nicio firmă nu a fost penalizată”, ne-a spus Gelu Stan, directorul Apă Canal. Lucrările la stația de epurare au costat 20 milioane de euro. Data semnării contractului a fost 21 decembrie 2006, durata de execuție fiind de nu mai puțin de 57 de luni.

   Sergiu Damian