Consilierii locali gălăţeni sărăcesc bugetul prin proiecte cu dedicaţie pentru ArcelorMittal

   Săracul bogat Lakshmi Mittal, puternic lovit de criză în ultimii trei ani, a stârnit compasiune în rândul consilierilor locali gălăţeni. Aleşii locali au aprobat, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local, ca ArcelorMittal Galaţi să plătească, anul viitor, la bugetul municipalităţii aceeaşi sumă ca şi anul acesta, pentru că activitatea unităţii generează poluare.

   Facilitatea fiscală a primit undă verde din partea Comisiei de Buget-Finanţe şi a fost aprobată, în semn de solidaritate faţă de ArcelorMittal, de cei mai mulţi dintre aleşii locali. În mod surprinzător sau nu, facilitatea fiscală de care va beneficia ArcelorMIttal Galaţi la cererea conducerii, nu a făcut obiectul discuţiilor purtate în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local, fapt pentru care acest lucru a trecut neobservat. ”Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au transmis o adresă prin care au solicitat să nu se majoreze taxa de poluare a mediului pe care au plătit-o în acest an, invocând reducerea gradului de poluare ca urmare a închiderii Cocseriei sau a reducerii activităţii altor capacităţi de producţie. Toţi membrii Comisiei de Buget-Finanţe am fost de acord cu solicitarea celor de la Combinat şi vreau să vă spun că am aprobat acest lucru nu pentru a face o favoare conducerii Combinatului, ci în speranţa că banii, care reprezentau majorarea cu 5 la sută a taxei de poluare, şi care înseamnă circa 5 miliarde de lei vechi, vor fi folosiţi pentru creşterea salariilor siderurgiştilor, lucru care se discută acum la negocierea Contractului Colectiv de Muncă”, ne-a declarat consilierul local PC, Florin Gasparotti.

   ArcelorMittal Galaţi este singurul agent economic gălăţean care trebuia să plătească o taxă de poluare a mediului şi care va beneficia de scutirea de la indexarea cu 5 % a valorii acesteia. O mână de ajutor a primit Combinatul şi din partea prefectului Paul Florea, care a purtat discuţii cu şefii Căilor Ferate Moldoveneşti pe marginea tarifelor de transport a materiilor prime importate din Ucraina. Discuţiile s-au finalizat cu reducerea tarifelor pe care Combinatul le plăteşte pentru folosirea căii ferate din Republica Moldova, cu condiţia asigurării transportării unei anumite cantităţi de materii prime odată cu pornirea Furnalului nr. 5.

 

   Pesimism în rândul sindicatelor

   Liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber, susţine că toată clasa politică a ajutat, într-un fel sau altul, de-a lungul anilor, Combinatul, din cauza anumitor interese de ordin financiar. Cât despre faptul că cele 5 miliarde de lei vechi ar putea fi folosiţi pentru creşterea salariilor, Gheorghe Tiber este sceptic că acest lucru se va realize, dar şi-a exprimat speranţa că, dacă administraţia ArcelorMittal primeşte tot felul de facilităţi pentru reducerea costurilor de producţie, ar trebui să aibă bani şi pentru majorarea salariilor. Cât despre revendicările salariale ale sindicaliştilor de la Solidaritatea, Gheorghe Tiber ne-a declarat că solicitarea este de creştere cu 15 % a fondului de salarizare, respectiv acordarea în plus a 300 de lei. “De asemenea, am mai cerut ca sporul pentru orele lucrate suplimentar sâmbăta şi duminica să fie majorat de la 25 % la 50 %, iar prima de vacanţă să fie de 1.100 de lei”, ne-a mai spus Gheorghe Tiber.

   Denis Petcu