Dezindustrializarea Galațiului: Papatraian și frații Herăscu și-au dat mâna la distrugerea ILF

   Dincolo de veșnicele procese aflate încă pe rol privind insolvența sau falimentul ILF Galați, "afacerea Hortigal" este acum un deget cangrenat al mâinii cu care gălățenii achiziționau fructe și legume sănătoase din piețele Galațiului, înainte de 1989.

   Pe atunci, firma de stat care controla comerţul cu legume şi fructe din Galaţi avea un depozit situat pe Calea Prutului nr. 9 (sediul administrativ al unității), acolo unde existau depozite, linie de cale ferată, dar și facilităţi de sortare și ambalare. Menirea conexiunilor de transport era aceea de a alimenta constant Piața Centrală. Un depozit similar pentru legume se afla amplasat pe strada 9 Mai, din Micro 13, acolo unde, de asemenea, exista o hală şi mai multe depozite de ambalaje; silozurile pentru rădăcinoase se găseau în cartierul Traian Nord, alte active fiind situate în zona străzii Ștefan cel Mare, sau în strada H. Coandă, totalizând 12,7 hectare. În plus, fermele din tot județul (de peste 210 ha) și magazinele de desfacere proprii (mai cunoscute neaoș ca aprozare) întregeau un ansamblu numai bun de stors de către băieții deștepți postdecembrițști.

După 1990, HG nr. 46/17.01.1991 statuează înființarea Hortigal SA, cu un capital social la acea dată de cca 203.000 lei, întrecut ca valoare doar de firma similară din zona București-Ilfov.

   Distinșii domni din conducere, foștii tovarăși, în frunte cu Gheorghe Papatraian, găsesc de cuviință că ar fi necesar un împrumut bancar, contractat în anul 1993 la Banca Agricolă, în valoare de 95.000 de lei noi. De aici a apărut mărul discordiei.

   După ce a recuperat doar puțin peste 40%, banca (generatoare de astfel de probleme pe atunci) a declarat creditul neperformant şi l-a încredinţat AVAB, în 1999. Aceștia din urmă au calculat dobânzi şi l-au cesionat un an mai târziu către Galinvest SA și ulterior Makinvest Com SRL, suma fiind de aproximativ 250.000 de lei vechi.

Astfel, frații Herăscu, deținători a imperiului Makinvest, mari specialiști în "revitalizarea companiilor" cu probleme financiare, solicită executarea silită a patrimoniului Hortigal. Executarea este încuviințată de instanța competentă, dar, atenție, de această dată (!) pentru 3,6 milioane lei, adică aproape de valoarea întregului patrimoniu al firmei, reevaluat la nivelul anului 2002. De atunci, procesele se țin lanț. În poveste au fost antrenați numeroși lichidatori, unii mai pățiți decât alții. Judecătorii au tone de volume, iar Hortigal "deține", conform ultimului bilanț contabil depus (cel din anul 2011), un capital propriu negativ de 3,7 milioane lei, deși afacerea încă mai rezista la începutul anilor 2000.

   Lucrurile au căpătat evident și o turnură penală, cu legătură către dosarul Aviasan, cu semne de întrebare referitoare la dispariția instituțiilor statului de la masa credală a fostului ILF. O altă necunoscută se referă la cum a învățat ex-slugoiul regimului ceaușist, Gheorghe Papatraian, să își desprindă propria-i firmă Prodas SA din Hortigal, cu spriijinul PAS (peste 1500 de salariați la acea vreme), achitând ulterior la fisc șapte lei în șapte ani. Există însă și o certitudine: lipsa fructelor și legumelor produse în trecut la Galați de pe masa concitadinilor.

   George Marinescu