Galațiul și-a distrus industria de mobilă în favoarea comerțului cu bușteni și cherestea

   În plin scandal legat de noul Cod Silvic, un proiect de lege depus de mai mulţi deputaţi PC-PLR propune interzicerea exportului de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani. Iniţiatorii precizează că susţinerea necontrolată a exportului de material lemnos poate să încurajeze tăierile ilegale de păduri. România a realizat în anul 2013 exporturi de acest gen de material lemnos brut sau foarte puțin prelucrat de peste 1 miliard de euro (ponderea deținând-o lemnul tăiat sau cioplit longitudinal, mai cunoscut sub denumirea de cherestea, în valoare de peste 720 milioane euro).

   Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunţat deja, în 13 mai, că Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, iar ulterior Ministerul Mediului a prezentat un proiect ce stabilea că exportul de materiale lemnoase sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, va fi suspendat până la 31 august.

   În stilul său caracteristic, la o săptămână mai târziu, Ponta a anunţat însă că suspendarea exportului de lemne neprelucrate va fi promovată nu prin OUG, ci prin proiect de lege, pentru a fi cât mai puţin criticabil de către instituţii internaţionale sau companii, act normativ care va fi avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere din Parlament.

   În județul Galați, fondul forestier total, în suprafață de 37,1 mii ha, reprezintă doar cca 7% din totalul regiunii Sud-Est, de peste 548 mii ha, zonă a țării unde județele Vrancea, Buzău și Tulcea iau "partea leului", ținând cont de formele de relief și de amplasamentele geografice. În anul 2012, din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Galați a fost recoltat un volum de 48 mii mc masă lemnoasă, iar  programul stabilit a variat în intervalul 2013-2014 cam în aceleași valori, 44-48 mii mc. Acest volum reprezintă aproximativ 70-75% din posibilitatea anuală actualizată prevazută în amenajamentele silvice întocmite pentru ocoalele silvice Galați, Grivița, Hanu Conachi și Tecuci, aflate în subordinea Direcției Silvice Galați.

  Goliciunea regelui este însă dată de dispariția industriei de prelucrare a materialului lemnos. Fosta fabrică de mobilă IPL, rebotezată după 1990 GAMA SA, este un exemplu tipic de privatizare nereușită ce a condus la pierderea a sute de locuri de muncă în oraș. Secția de bucătării și scaune de pe str. Ana Ipătescu a ajuns o ruină, atelierele unde funcționa și sediul social al fabricii, din str. Ștefan cel Mare, așijderea, fiind abandonate. De acolo au dispărut de mult utilajele și echipamentele specifice, iar în locul capacităților de producție din str. Tecuci se înalță acum blocuri de locuințe.

   George Marinescu