Capcanele reabilitării termice s-au înmulțit odată cu accentuarea crizei financiare

   Durere mare în rândul gălățenilor care tânjesc după izolarea termică a apartamentelor. Oamenii sunt țepuiți de firmele sau persoanele fizice autorizate care practică așa-zisele “prețuri de criză”. În spatele acestor prețuri stau lucrări de mântuială, izolații făcute cu materiale de proastă calitate și pentru care oamenii nu primesc garanție. Împinși de la spate de costurile mari ale încălzirii locuințelor, oamenii pun ban pe ban ca să-și izoleze apartamentele și se aruncă în capcana celor care fac izolații cu costuri sub prețul pieței, bucurându-se că pot economisi câțiva lei, dar au surprize neplăcute la puțin timp după ce lucrarea a fost terminată. Costurile materiilor prime se diminuează simțitor dacă se folosesc materiale mai puțin calitative: “Un polistiren subțire sau cu densitate mică care nu creează bariera termică, un adeziv inadecvat lipirii plăcii de polistiren, adică s-a folosit un adeziv cu care se lipește gresia sau faianța. Am întâlnit și cazuri în care polistirenul nu a fost prins cu dibluri “, explică Ing. Marius Ciucă, administratorul unei firme de izolații termice.

 

   Bucuria are picioare scurte

   Matei S. este unul dintre păgubiții acestui sistem de atragere a clienților. Anul trecut în vara și-a izolat locuința de 43 de metri pătrați, aflată la etajul 4, cu prețul de 55 de lei pe metrul pătrat. “M-am bucurat că am găsit un preț cu 10 lei mai mic decât cele afișate pe la alte firme dar, pe la jumătatea iernii, m-am trezit cu o placă desprinsă de pe perete”, spune păgubitul. Fiindcă nu a primit garanție pentru anveloparea făcută, omul a trebuit să suporte costurile reparației din buzunarul propriu.

 

   Cum să te ferești de țeapă

   Dacă nu vreți să aveți parte de astfel de necazuri, ar trebui să știți câteva lucruri esențiale atunci când contactați o firmă de reabilitări termice: trebuie să primiți un contract în care sunt specificate condițiile lucrării și perioada de garantare, să primiți factură și chitanță pe toată suma lucrării. Orice contract care nu este însoțit de factură și chitanță nu are nicio valoare. Puteți solicita reprezentanților firmei un certificat de conformitate pentru materialele folosite, care atestă că sunt adecvate pentru izolații exterioare.

   Mihaela Sava