Navaliştii vor avea salarii duble faţă de media gălăţenilor

   Negocierea Contractului Colectiv de Muncă, pentru anul 2013, din Şantierul Naval a ajuns la final, iar salariul mediu al unui navalist a ajuns la 2.500 de lei, adică aproape dublu faţă de media înregistrată la nivelul Galaţiului, respectiv 1.330 lei.

 

   Majorare de 5,5%, în două tranşe

   Reprezentanţii patronatului şi cei ai salariaţilor au bătut palma pentru o majorare a salariului tarifar de 5,5%, acordată în două etape, iar primele efectele se vor produce chiar începând cu luna ianuarie a anului viitor. De asemenea, circa 300 de navalişti vor fi promovaţi, în 2013, ca urmare a majorării fondului de promovare cu 1,5%.

„Suntem mulţumiţi cu ce am obţinut în urma negocierilor. Întregul pachet salarial a fost majorat cu 7,5%, însă, cel mai important pentru noi a fost stabilitatea locurilor de muncă”, a declarat Pavel Stelian, liderul sindicatului din Damen.

 

   Ajutoare de căldură şi prime de merit

   În urma tratativelor, patronatul a fost de acord să ofere şi în această iarnă ajutoare financiare pentru plata căldurii. La fel ca şi anul trecut, suma este de 100 de lei brut, pentru fiecare angajat, acordată atât pentru luna decembrie 2012, cât şi pentru prima lună a anului următor. „În ianuarie 2013, angajaţii vor mai primi şi prime de merit. Este vorba despre 400 de lei pentru salariaţii angajaţi înainte de 2012, 300 de lei pentru cei care au venit la Damen anul acesta, însă au o vechime mai mare de şase luni, şi de doar 100 de lei pentru restul salariaţilor”, a mai spus liderul sindicatului. Totodată, navaliştii vor primi mai mulţi bani pentru alimentaţie, sporuri acordate celor care muncesc în condiţii grele, precum şi ajutoare de deces în valoare de 500 de lei, faţă de 450 cât erau până acum.

   În prezent, la Damen muncesc circa 1.700 de gălăţeni, dintre care peste 1.500 sunt angajaţi cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată.

   Marilena Dinu