Sezonierii duc Galaţiul în topul judeţelor “şomere”

   Dacă la capitolul investiţii sau atragerea fondurilor europene Galaţiul nu se face observat, atunci când vine vorba despre numărul persoanelor fără un loc de muncă, judeţul nostru ocupă locul cinci pe ţară, cu un număr, în creştere continuă, de 16.259 de şomeri, înregistrat la sfârşitul lunii octombrie. Fenomenul nu este unul surprinzător, având în vedere că, la fiecare sfârşit de an, sute de gălăţeni care au desfăşurat diferite activităţi cu caracter sezonier rămân fără servicii. Aşa se face că în prezent, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi s-au înregistrat deja cereri pentru disponibilizarea colectivă a circa 600 de persoane, în perioada noiembrie 2012-ianuarie 2013. „În prezent cele mai multe disponibilizări le avem programate pentru luna aceasta, în jur de 520, restul pentru lunile următoare. În ceea ce priveşte domeniile de activitate din care provin cei mai mulţi dintre viitori şomeri sunt construcţiile, depozitări şi activităţi auxiliare transporturilor, industria alimentară şi lucrări de genul civil”, a spus Nicoleta Harţegan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Galaţi.

 

   Vega`93 trimite acasă 25% dintre angajaţi

   Una dintre principalele „surse” de şomeri pe timpul sezonului rece este societatea gălăţeană Vega `93. Corneliu Istrate, directorul companiei, ne-a explicat că disponibilizarea acestui număr mare de salariaţi a fost absolut necesar din cauza scăderii volumului lucrărilor desfăşurate în această perioadă. Mai mult, pentru lunile ianuarie şi februarie 2013, directorul societăţii de construcţii va trimite în şomaj tehnic toţi angajaţii, urmând ca din martie să fie reluată activitatea. „S-a redus foarte mult volumul finanţărilor venite de la bugetul statului, motiv pentru care am redus şi noi activitatea, chiar dacă, din totalul lucrărilor, doar 40% sunt executate cu bani de la stat, restul fiind plătite de beneficiari prin fonduri europene”, a explicat Istrate. Vega 93 îşi desfăşoară activitatea atât în judeţul Galaţi cât şi alte judeţe din Moldova, executând lucrări de canalizare, staţii de epurare şi infrastructură rutieră.

 

   Şomerii, trimişi la cursuri de calificare

   Una dintre soluţiile impuse pentru scăderea numărului şomerilor este trimiterea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă la recalificare. Aşa se face că, luna aceasta, şomerii pot urma cursurile de calificare în meserii precum contabil, expert în sănătate şi securitate în muncă, brutar şi comunicare în limba engleză. Angajarea nu este, însă, nici acum una sigură, pentru că piaţa muncii din Galaţi nu dispune de posturi în domeniile respective. De exemplu, în prezent, angajatorii gălăţeni oferă 36 de locuri de muncă precum frizer, lăcătuş, mecanic, paznic, secretară, tâmplar, vânzător, zugrav. Aşa se face că, pe parcursul anului 2012, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi a cheltuit 76.175 lei pentru programele de formare profesională, la care au participat 1.500 de persoane şi doar 900 s-au şi angajat. „Formare profesională nu înseamnă neapărat şi angajare, ci o şansă în plus în găsirea unui loc de muncă”, a explicat Carmen Hanţaţuc, directorul AJOFM Galaţi.

   Marilena Dinu