Niciun investitor interesat de Zona Liberă Galaţi

   Criza economică, dar mai ales perioada politică agitată prin care trece țara noastră, au alungat investitorii străini care doreau să-şi dezvolte afacerile în Zona Liberă Galaţi. Aşa se face că 2012 este primul an de când aici nu a fost organizată nicio licitaţie. Prin urmare, nu a fost concesionat nici un centimetru de teren, deşi au trecut aproape zece luni de la începutul anului. „Trecem printr-o perioadă dificilă. Politicul influenţează foarte mult viaţa economică a ţării, implicit a Galaţiului. Nu am putut concretiza nicio licitaţie, deşi au fost oameni de afaceri care au trecut pe la noi. Majoritatea managerilor încearcă să-şi menţină un echilibru în afacerile pe care deja le au”, a explicat Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi.

 

   Chinezii au renunţat la fabrica de tractoare

   Veştile proaste de la Zona Liberă nu se opresc aici. Una dintre cele mai mari investiţii, care urma să se dezvolte la Galaţi, a foat anulată. Firma Goldex Industry, din China, care concesionase cinci hectare de teren în ZLG pentru a realiza o linie de asamblare a tractoarelor marca „Hoyo”, a renunţat la idee imediat ce a pus piciorul în România. „Delegaţia chineză, venită pentru a discuta detalii ale proiectului, a făcut cale întoarsă imediat ce a aterizat în Bucureşti, după ce au făzut demonstraţiile din stradă şi agitaţia politică din ţara noastră. Avem preşedinte! Ba nu mai avem preşedinte!. Noi am primit, apoi, pe fax că vor rezilierea contractului”, a declarat aceeaşi sursă. Pe de altă parte, şi alţi investitori, care deşi nu au renunţat încă la afacerile din Zona Liberă, au încetinit ritmul investiţiilor.

 

    Profit de peste 200% în primele luni ale anului

   „În perioada ianuarie-aprilie 2012, am înregistrat un profit de 406.488 lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când profitul obţinut a fost de 170.720 de lei. Asta înseamnă o creştere de 230%. Avem în derulare şapte contracte de închiriere, pe o suprafaţă totală de 30 de hectare, 16 contracte de concesionare, pe o suprafaţă de 65 hectare şi 12 contrate de tranzitare”, a declarat George Dudu, şeful departamentului de marketing din Zona Liberă Galaţi. În aceeaşi perioadă, Zona Liberă Galaţi a înregistrat venituri totale de 1.477.652 lei, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, atunci când veniturile erau de 1.293.904 lei.

   Marilena Dinu