Două feţe ale caricaturii la Galaţi: de la ”Broderii de Bruges” la satira cu accente groteşti

   Pentru că arta costă, dar se descurcă, miercuri, 9 aprilie, artiştii plastici Nicolae Einhorn şi Florian Doru  Crihană s-au unit şi întâlnit în aceeaşi expoziţie de caricatură, la Galeriile „Nicolae Mantu”. Expoziţia de caricatură intitulată "Umor cum-se-cade" a alăturat doi artişti „care nu au nimic în comun stilistic, dar care privesc lumea sub aceeaşi zodie a umorului”, după cum spune criticul Mariana Tomozei Cocoş.

   „Ne căutăm de mai mulţi ani şi cred că ne-am găsit o bază de dialog. Eu am dorit de la dânsul mai multă culoare şi mi-a îndeplinit dorinţa. Suntem astăzi amândoi cu o expoziţie color. Sperăm să continuăm. Ne căutăm unul pe altul pentru că suntem destul de prolifici şi costurile unei expoziţii sunt mari şi vrem să fim doi ca să ne fie mai uşor. Dacă apari mai des ca artist, vinzi mai des. Dacă expui mai des, primeşti reacţii mai des şi ştii să te corectezi”, a explicat caricaturistul Florian Doru Crihană.

Potrivit spuselor criticului Mariana Tomozei Cocoş dacă la Nicolae Einhorn ar prevala combinaţiile între om şi animal şi o notă satirică cu unele accente groteşti, Florian Doru Crihană lucrează într-un continuu dialog cu ceea ce înseamnă idee gata făcută, idei care sunt standardizate sau comportamente umane standardizate, pe care le pune într-o lumină umoristică tocmai pentru a ne face să gândim spontan.

   „La domnul Florian Doru Crihană este vorba despre un dialog cu elemente stilistice caracteristice Bruges-ului, cum ar fi stilul gotic, pe care îl întâlnim în modul de abordare plastică, în felul în care corelează dantelăria acestor ţesături preţioase cu dantelăria gotică a monumentelor. Anumite zone ale deformărilor pe care le practică Nicolae Einhorn, dar şi gama cromatică ne face să ne amintim de stilul expresionist. De altfel, descoperim la el aceste note expresioniste, nu în zona tragicului ci în zona umorului, dar mai mult decât atât a fantasticului”, a explicat Mariana Tomozei Cocoş esența lucrărilor prezente zilele acestea pe simezele Galeriei „Nicolae Mantu”.

   Maria Simionescu