Festivalul Național de Comedie al Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din GalațiÎncepe Festivalul Național de Comedie de la Galați! Evenimentul, ajuns la cea de-a XXXI-a ediție, se desfășoară în perioada 4-13 octombrie 2019. Gazda și organizatorul Festivalului este Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați.

Selecția oficială

Ediția de anul acesta reunește 250 de artiști și 100 de tehnicieni de la zece teatre, care vor prezenta zece spectacole pe scena Dramaticului gălățean:

„SALBA DRACULUI”, după: Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați;

„ROMANȚIOȘII”, de: Edmond Rostand, regia: Vlad Cristache, Teatrul „Alexandru Davila” Pitești;

„ULTIMA HALTĂ ÎN PARADIS”, de: Valentin Nicolau, regia: Andrei Mihalache, Teatrul „Aureliu Maneaʺ Turda;

„PISICI” – un spectacol creat de trupa Fără Zahăr, regia: Bobo Burlăcianu, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava;

„ILUZII”, de Ivan Vîrîpaev, regia: Cristian Ban, producție a Teatrului de Nord Satu Mare;

„BILLYȘCHIOPUL”, de: Martin McDonagh, regia: Vlad Massaci, Teatrul de Stat Constanța;

„PRINS ÎN PLASĂ”, de: Ray Cooney, regia: Cristian Ioan, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov;

„DOCTOR DE FEMEI”, de: Georges Feydeau, regia: Sandu Grecu, Teatrul Național „Satiricus” Chișinău (Republica Moldova);

„FAMILIA TÓT”, de: IstvánÖrkény, regia: Sânziana Stoican, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad;

„NUNTA LUI KRECINSKI”, de: A. V. Suhovo-Kobîlin, regia: Mihai Bendeac, Teatrul de Comedie București.

Selecționerul Festivalului Național de Comedie – Galați, 2019 este criticul de teatru Doina Papp, pentru al treilea an consecutiv. Spectacolele alese de domnia sa acoperă o gamă variată a genului comic.

„Festivalul Național de Comedie, de la an la an, are această provocare – de a aduce spectacole de comedie extrem de diverse și extrem de moderne si cred că și anul acesta selecția reflectă acest deziderat pe care noi ni l-am propus”, a declarat Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, miercuri, în cadrul conferinței de presă ce precede deschiderea Festivalului.

„Regizorii care au lucrat spectacolele selectate la Festivalul Național de Comedie sunt de la regizori consacrați, cum este Alexandru Dabija, la regizori dintr-o generație medie de vârstă, cum sunt Erwin Șimșensohn, Vlad Massaci. Sunt regizori tineri și foarte tineri, cum sunt Sânziana Stoican și Vlad Cristache. Sunt oameni specializați în spectacole de comedie, cum sunt Andrei Mihalache, Cristian Ioan, Sandu Grecu. E un soi de jucărie muzicală – este vorba de spectacolul „Pisici”, al Sucevei. Este și un spectacol de comedie făcut de un actor care e și un regizor foarte bun, Mihai Bendeac. Acești regizori sunt de diverse vârste, cu diverse tipuri de umor. Împreună, noi credem că așază un program diversificat și pe gustul cât mai multor categorii de public”, a declarat Radu Nichifor, directorul artistic al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Premii

Anul acesta, Festivalul Național de Comedie de la Galați revine la formula sa consacrată, aceea de festival-concurs. Cu excepția spectacolului „NUNTA LUI KRECINSKI”, pe care Teatrul de Comedie București îl va prezenta în ultima seară a Festivalului, pe 13 octombrie 2019, după festivitatea de decernare a premiilor, celelalte nouă spectacole din programul Festivalului sunt în concurs.

Juriul Festivalului este format din: actrița Catrinel Dumitrescu, de la Teatrul Nottara București, actorul Nicu Mihoc, director artistic al Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu-Mureș, precum și prof.univ.dr. Mircea Morariu, de la Universitatea din Oradea, critic de teatru.

Anul acesta, la Festivalul de la Galați vor fi acordate cinci premii:

- Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (masculin sau feminin);

- Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (masculin sau feminin);

- Premiul pentru cea mai bună regie;

- Premiul pentru cea mai bună scenografie;

- Marele Premiu – Premiul pentru cel mai bun spectacol.

Trofeele Festivalului sunt concepute de artistul plastic Daniel Divrician, scenograf al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Fiecare trofeu înfățișează Arlechinul, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale artelor spectacolului.

Arlechinul va deveni, de altfel, unul dintre elementele de identificare vizuală proprii Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, el urmând să fie încorporat în noua infrastructură de publicitate stradală a Teatrului.

De asemenea, culorile definesc, începând cu Stagiunea 2019/2020, imaginea Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, ale cărui campanii de responsabilitate socială vor purta nume de culori. #Roșu este campania de promovare a donării de sânge, pe care Teatrul o derulează din martie 2019, iar #Verde este campania de protejare a mediului, care a început în septembrie 2019.

Secțiunea Teoretică

Ca în fiecare an, Festivalul Național de Comedie de la Galați are și o Secțiune Teoretică, ce include ateliere de teatru, lansări de carte și conferințe de specialitate ce vor fi susținute de personalități din lumea teatrului românesc. Tot în cadrul acestei ediții, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” o omagiază pe actrița Liliana Lupan, la împlinirea a peste 50 de ani de teatru.Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrul Secțiunii Teoretice.

Pe toată durata Festivalului, în foaierul Sălii Mari de Spectacole vor funcționa:

- un stand de carte de teatru al Editurii Nemira;

- un stand de carte Galeria Teatrului Românesc al Fundației „Camil Petrescu”;

- o expoziție cu vânzare a produselor realizate în atelierul Fundației „Inimă de Copil”;

„Expresii și culoare” – expoziție de artă vizuală organizată de Facultatea de Arte Galați – Secția Arte Plastice, în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

Istoric

Festivalul Național de Comedie de la Galați s-a desfășurat pentru prima dată în anul 1976 sub denumirea Colocviul despre Arta Comediei, Teatrul gălățean fiind primul teatru din România care a organizat un astfel de festival.