Religia din inima copiilor și poveștile creștine (P)Pentru copii, cel puțin în primii ani din viață influența parinților poate avea efecte inimaginabile. Primul contact al lor cu societatea sunt părinții. De aceea nu putem să transmitem principii de viață dacă noi nu le aplicăm, puterea exemplului fiind principiul de bază pe care se orientează piticii.

Religia poate fi o ramură mai dificilă de înțeles pentru copii, deoarece este o provocare și pentru persoanele ce sunt documentate în această privință. Vârsta copilăriei, prin inocență este poate cea mai ușoară parte a vieții, însă pentru copii totul este nou, lipsa experienței cu realitatea și oamenii își spun cuvântul în cel mai frumos sens.

Deoarece nu există acea comparație cu diverse situații sau probleme din viață, copiilor le este mai ușor să se transpună în povești și personajele acestora. Fiecare poveste vine cu o morală sau învățătură. De aceea și în ceea ce privește religia, istorioarele cu tâlc își pot face simțită prezența în atenția lor.

De aceea, multe edituri au încercat să transpună principiile religioase, astfel încât să fie învățături ce se pot aplica zilnic și nu doar noțiuni teoretice abstracte care duc inevitabil la explicațiile învechite ale părinților care spuneau: așa scrie în Biblie sau „așa faci pentru că așa spun eu”. Aceste istorioare transmise în cărți de povesti crestine cumulează diverse evenimente petrecute în Biblie, însă la un nivel accesibil și pe înțelesul copiilor.

Librăriile pot fi un punct de reper pentru achiziționarea carților de povești crestine, iar în mediul online se pot comanda de la Librăria Maranatha, cu specific creștin.

Credința copilului și educația din familie

Este cunoscut faptul că un copil ce preia credința părinților, cel puțin în primii ani din viață, nu simte nevoia de a critica opțiunile alese de mamă și tată. Odată cu înaintarea în vârstă, educația religioasă își face simțită prezența, iar dacă aceasta nu are o bază solidă de la care să pornească în propriile alegeri, de cele mai multe ori spiritul creștin se pierde pe parcurs, deoarece nu are logică.

În teoriile mai noi de parenting se recomandă explicarea oricărei informații transmisă copiilor, deoarece în acest fel își pot forma gandirea logică și mai târziu capacitatea de a lua deciziile proprii în funcție de ceea ce își doresc.

In ceea ce privește religia creștină, în timp pot deveni de la imitatori ai părinților la abilitatea de a alege propria cale.

Adesea majoritatea parinților se întreabă de ce copiii aleg căi greșite în ciuda educației creștine de care au dispus în familie. Acest aspect poate fi uneori sensibil de abordat, dar în mare parte există posibilitatea ca exemplele prin care se face educația în acest sens să nu fi fost suficient de intuitive astfel încât să rămână ca o amprentă personală filtrată prin propria logică și gândire. Cărțile de povești creștine accentuează acest aspect și de aceea se regăsesc prezentate cu imagini intuitive și personaje ce reflectă propria lor gândire.

În timp, școala sau diverși profesori pot avea diferite influențe, dar important este faptul de a forma din copil o personalitate capabilă să decidă singură, indiferent de părerile contradictorii ale societății și mai mult decât atât formarea asumării acțiunilor proprii.