Horia Mihail începe turneul Pianul Călător cu un concert la Galaţi

   Duminică, 22 martie 2015, Orchestra Teatrului Muzical “Nae Leonard” din Galaţi, dirijată de Mircea Holiartoc, îl va avea ca solist pe Horia Mihail pentru inaugurarea noului pian Steinway al instituţiei, evenimentul marcând şi deschiderea celei de-a cincea ediţii a turneului Pianul Călător.

   Turneul Internaţional Pianul Călător (22 martie - 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.

   Povestea pianistului călător este una emoţionantă în cazul recitalurilor care cuprind 3 lucrări romantice, dar şi în cazul concertelor cu orchestra, când Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Muzica pentru pian şi orchestră a compozitorului rus, deşi creată cu multe decenii în urmă, pare să fi avut o destinaţie aparte pentru filmele de dragoste, acest concert devenind fundalul muzical al imaginilor intens sentimentale ale clasicului film Scurtă întâlnire, cu Leslie Howard.

   Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător, pus la dispoziţie de Radio România, urmând să rămână pentru următorii ani la Deva.

   Prefaţând a cincea ediţie a turneului, Oltea Şerban-Pârâu, director al Centrului Cultural Media Radio România afirma: „Trebuie doar să uitaţi că în afara sălii de concert şi în tumultul secolului XXI pragmatismul domneşte fără drept de apel şi, indiferent de vârsta pe care o aveţi, să vă lăsaţi inundaţi de culorile romantismului, care se pare că va supravieţui atâta timp cât nu vom ajunge să vedem lumea în alb şi negru.”

   Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării, Horia Mihail poposind în 20 de localităţi, pentru a susţine recitaluri sau concerte cu orchestra. La Tulcea şi la Roman, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 şi 2014. Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.