În timp ce ISJ visează la “nanotehnologie” - elevii gălăţeni studiază în şcoli demne de Evul Mediu

    Doar puţin peste jumătate dintre unităţile de învăţământ din mediul rural au obţinut, în acest an, autorizaţii sanitare de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Sute de copii de la sate sunt condamnaţi, an de an, să studieze în şcoli dărăpănate, cu grupuri sanitare insalubre sau WC în fundul curţii. În aceste condiţii, inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă este preocupat mai mult de „nanotehnologia” şcolară, proiectele sale îndreptându-se spre informatizarea activităţii didactice. Cu WC-uri desfundate în fundul curţii, elevii de la ţară sunt pregătiţi de ISJ să asiste la lecţii on-line, predate de profesori „cu firmă”, din oraşul Galaţi.

   Din cele 300 de unităţi de învăţământ din mediul rural, doar 180 au primit autorizaţii sanitare de funcţionare, în acest an. Şi asta pentru că instituţiile de învăţământ şi-au întâmpinat elevii în condiţii deloc demne de secolul XXI. Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, doctorul Valentin Boldea, din cele 169 de grădiniţe din mediul rural, doar 90 au primit autorizaţie sanitară de funcţionare. În ceea ce priveşte şcolile, din cele 127, doar 87 le oferă elevilor condiţii de studiu adecvate şi doar un liceu a rămas fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Ca şi în anii trecuţi, cele mai mari probleme cu care se confruntă copiii şi adolescenţii din mediul rural sunt sălile de clasă cu pereţi crăpaţi şi cu varul scorojit, grupurile sanitare improprii, lipsa alimentării cu apă curentă sau WC-urile în fundul curţii. „Unităţile de învăţământ din mediul rural au fost respinse pentru că funcţionează în localuri improprii sau degradate. Nu au apă curentă, probele de apă au fost necorespunzătoare, grupurile sanitare sunt degradate sau nu au dotări suficiente”, a declarat doctorul Valentin Boldea.

 

   WC-urile şi sălile de clasă – aproape funcţionale în oraşe

   Elevii din mediul urban sunt mai norocoşi în ceea ce priveşte condiţiile de studiu oferite de unităţile de învăţământ. Din cele 147 de instituţii de învăţământ din municipiul Galaţi, 118 au fost autorizate de DSP şi doar şase au primit autorizaţie sanitară parţială de funcţionare. „În mediul urban, doar 18 grădiniţe nu au fost autorizate. Asta pentru că sunt unităţi amplasate la parter de bloc şi în localuri improprii, care nu au circuite funcţionale corespunzătoare, nu asigură cubajul de aer necesar funcţionării în condiţii normale pentru minim 10-15 copii la grupă şi nu asigură iluminat natural corespunzător. De asemenea, unele dintre acestea au dotări sanitare insuficiente sau nu au circuite funcţionale corespunzătoare la blocul alimentar”, susţine directorul DSP Galaţi. Cu toate deficienţele constatate de inspectorii DSP, unităţile de învăţământ neautorizate sanitar vor funcţiona în baza unei cutume acceptate de la an la an.

   Corina Dobre