Încă 6 ani fără programe de educație media în România

   Pe 31 martie, Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial Comisiei Europene propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020. Din păcate, educația media (sau educația pentru competențe media) nu este explicit formulată printre prioritățile de investiție în educație. Doar utilizarea TIC rămâne prioritate (capitolul Educație, paginile 42 – 51).

Documentul este rezultatul analizei de nevoi făcută de Guvernul României, prin ministerele dedicate. Consultarea cu reprezentanții societății civile în grupe de lucru ale ministerelor a fost parte din acest proces. ActiveWatch a participat în două grupe de lucru ale Comitetului Consultativ Tematic „Educație” de la Ministerul Educației și a trimis în scris propunerile și argumentele sale pentru includerea educației media printre priorităţile de dezvoltare ale educaţiei şi formării profesionale din România în perioada 2014-2020. Puteți citi propunerile ActiveWatch pe site-ul nostru.

   Credem că prioritățile de investiție stabilite de Ministerul Educației sunt binevenite și necesare. Nimeni nu poate contesta nevoia de investiție în promovarea accesului egal la educație, reducerea părăsirii timpurii a școlii, încurajarea și creșterea participării la învăţarea pe tot parcursul vieţii. Unele sunt foarte specifice, și bine că e așa, altele mai generale.

   Totuși, lipsa formulării explicite a nevoii pentru educație media – care, de altfel, se subsumează tuturor acestor obiective tematice de finanțare – este un neajuns. În feedback-ul trimis Ministerului Educației, în septembrie 2012, am încercat să descriem și să argumentăm această nevoie din perspectivă socială, culturală, pedagogică, dar și din cea a cercetărilor și recomandărilor UE făcute în acest domeniu. Cu regret am constatat că Ministerul Educației nu a ținut cont de argumentele noastre (și ale UE), din moment ce nu le regăsesc în propunerea de acord.

   După cum spuneam într-un mesaj online, ne limităm să tot investim în utilizatori de calculatoare și cam atât! Realitatea noastră în lumea media și digitală este mult mai complexă, iar nevoile de educație asemenea.

   Active Watch