Școlile și liceele de fițe din Galați nu figurează pe locuri onorante în clasamentul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământ

   Ministerul Educației a desemnat cele mai bune grădinițe, școli și licee din România, după ce o echipă de specialiști ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământ (ARACIP) a analizat mai multe criterii privind activitatea și performanțele instituțiilor de învățământ la nivel național. Nu doar locul în clasament contează. Fiecare școală a primit un atestat valabil cinci ani, pe care este trecut un calificativ, de la satisfăcător până la excelent. Totodată, experții au mai verificat: siguranța elevilor în școală, modul în care este condusă școala, notele elevilor și rezultatele lor la examenele naționale, performanțele școlare sau competențele dovedite ale cadrelor didactice.

 

   „Luceafărul”- mândria Galațiului

   Surprinzător, pe primul loc în clasament, în funcție de indicele de eficiență, este Grădinița cu program prelungit nr.1 „Luceafărul”. „Este o bucurie mare, mai ales că suntem o grădiniță de stat, cu fonduri bugetare limitate. Mulțumim părinților care ne-au ajutat mereu”, spune Daniela Păcuraru, directorul grădiniței. Următoarea în clasament apare tocmai pe poziția 111, Grădinița cu program prelungit nr. 38 „Licurici”. De asemenea, în clasament mai apar grădinițele nr.51- „Motanul încălțat”, nr.43 -„Step by Step” și nr. 175- „Omul de zăpadă”.

 

   Ne bate Tecuciul                                              

   Dacă la capitolul grădinițe stăm destul de bine, la școli gimnaziale se schimbă situația. Lidere sunt școlile din Mureș și Sălaj, urmate de București. Galațiul, în schimb, nu are școli de calitate, în viziunea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământ. Prima care apare în clasament, în funcție de indicele de eficiență, tocmai pe locul 74, este Școala gimnazială nr. 11 „Iorgu Iordan”, din Tecuci, urmată, pe poziția 96, de Școala Gimnazială nr. 5 „Elena Doamna”, din același oraș. Prima unitate de învățâmânt din municipiul Galați se situează tocmai pe poziția 206. Este vorba de Școala nr.7 „Constantin Brâncoveanu”. Surprinde poziția în clasament a școlilor de renume din municipiul Galați. Ei bine, Școala gimnazială nr. 28 „Mihai Eminescu” se află pe poziția 324, iar școala gimnazială nr. 26 „Ion Creangă”, pe poziția 358. Cele două, în mod tradițional vânate de părinți, sunt în viziunea ministerului mai slab cotate decât școlile din Tecuci și din mediul rural. O situație asemănătoare regăsim și în cazul liceelor care au și clase de gimnaziu. După cum arată clasementul făcut de ARACIP, mândria Galațiului, Colegiul Național „Vasile Alecasandri”, se află doar pe locul 45. În acest top, din Galați mai apare doar Liceul Teoretic „Dunărea”- pe poziția 120. La capitolul licee fără clase de gimnaziu găsim pe poziția 29 Colegiul Economic „Virgil Madgearu”. Până în prezent, doar una din șapte școli a fost evaluată de Ministerul Educației, urmând ca restul să fie supuse procesului începând cu anul 2013.

   Lucian Constantin