Cătălin Negoiță a dat de pământ  cu monumentele istorice ale Galațiului

   Propulsat de insipidul Mircea Toader în funcția de director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional - Galaţi, Cătălin Negoiță a reușit „performanța” să nu realizeze absolut nimic pe plan cultural. Dacă, în primul an, a organizat câteva conferințe de presă fastuoase, în care a prezentat câteva dintre așa–zisele proiecte, în ultimul an, nu a mai fost văzut la față decât pe la televiziunea pe care o patronează. "Sub semnatură mea, nu se va dărâma nimic”", afirma cu fală Negoiță, în primele zile în de directorat. De dărmat, poate că nu a dărmat, însă, mai trist este faptul că nici nu a construit nimic.

 

   Cavou acoperit de gunoaie

   De pildă, una dintre promisiunile făcute de Cătălin Negoiță a fost mutarea Cavoului roman în agora din zona Muzeului de Istorie, pentru fi mai vizibil. Ușor de vorbit, greu de realizat. În acest moment, cavoul comandantului roman, vestigiu istoric datând din secolul IV după Hristos, se află tot în cartierul gălăţean Dunărea, între două blocuri, sub containerele pentru gunoi ale SC Ecosal. Probabil că acolo va rămâne mult și bine, având în vedere indolența pe care care o arată autoritățile gălățene.

 

   Istorie în paragină

   Alt monument în suferință pe care Cătălin Negoiță a declarat în nenumărate rânduri că-l va salva este ”Poarta Hanului Tucesc”, de pe strada Egalităţii, la numărul 16, vestigiu de la începutul secolului al XIX-lea, care rezistă eroic indiferenței autorităților. Monumentul a fost aproape distrus prin „restaurarea” din anii '90, care a eliminat elementele decorative clasice şi ionice. În cadrul unor conferințe de presă, Negoiță s-a angajat să poarte discuții cu Primăria și cu Consulatul Turciei în România, pentru a găsi soluții și fonduri necesare reabilitării monumentului. Din păcate, discuțiile au rămas în aer, iar ceea ce a mai rămas din poarta hanului turcesc riscă să se prăbușească în stradă.

 

   Trase pe line moartă

  Alt proiect soldat cu un mare eșec este punerea în circuitul turistic a castrului roman Tirighina Barboși. În primul rând, prin ecologizarea zonei, împrejmuirea sitului şi instalarea unui panou indicator. Ei bine, la ora actuală, situl arheologic arată jalnic, iar bălăriile şi mizeria au pus stăpânire pe vestigii. Mai amintim de propunerea de a realiza, la Galați, a busturilor lui Iosif Ivanovici și Ionel Teodoreanu. Cam așa arată o trecere în revistă a proiectelor trase pe linie moartă de omul de cultură Cătălin Negoiță..

   Lucian Constantin