Primarul Nicolae ”a reușit” să piardă bugetul Galațiului în instanță

   Încăpăţânarea primarului Dumitru Nicolae şi "priceperea" celor patru avocaţi, plătiţi cu peste 2,4 miliarde de lei vechi pe an, bagă municipiul în faliment. Drept dovadă, începând din 10 aprilie 2012, bugetul municipiului poate fi uşurat în orice moment de 4,2 milioane de euro. Este o Sentinţă definitivă şi executorie a Tribunalului Cluj care dispune: "validarea popririi asupra contului municipiului Galaţi până la concurenţa sumei de 4,2 milioane de euro". La această sumă, se adaugă şi cheltuieli de judecată, în valoare de 800.774 lei.

 

   Ignoranţă plătită scump

   Totul a pornit de la un teren, situat în cartierul Ţiglina III (în spate la Bingo Europa). Acţiunea de revendicare a fost demarată în anul 2000 de către gălăţenii Eugen Sima şi Cristian Tudose, iar procesul a durat aproximativ 12 ani. Cei doi au demonstrat că terenul le-a aparţinut, conform contractului de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr.252, din 29 martie 1948, preluat de stat în mod abuziv.

   Pentru că terenul nu a putut fi restituit în natură, pe 14 mai 2009, prin sentinţa civilă nr. 804, Tribunalul Galaţi a obligat Consiliul Local la plata sumei de 4,2 milioane de euro. În ianuarie 2011, Înalta Curte de Casaţie și Justiție a respins recursul municipalităţii gălăţene şi a obligat, prin sentinţa irevocabilă, Consiliul Local să plătească suma de 4,2 milioane euro. Valoarea a fost stabilită prin raportul de expertiză, întocmit de expertul Vasile Bideaua.

   În ciuda acestor evidenţe, primarul Dumitru Nicolae şi cei patru avocaţi, plătiţi degeaba din bani publici, au continuat să ignore sentinţa Inaltei Curţi de Casaţie și Justiție. Ei au susţinut, în repetate rânduri, faptul că "Sentinţa nu poate fi pusă în executare, deoarece Consiliul Local nu are patrimoniu". Prin urmare, avocatul moştenitorilor a pus sechestru pe imobilul de pe Mihai Bravu 23 ( casa prim secretarului PCR) şi a cerut în instanţă înfinţarea popririi pe conturile municipalităţii.

 

   Poprire validată de judecători

   Pe 10 aprile 2012, Tribunalul Cluj a admis apelul declarat de cei doi gălăţeni, împotriva Sentinţei nr.4838, din 11 mai 2011, a Judecătoriei Galaţi. Aceasta dispunea desfiinţarea popririi instituită asupra Trezoreriei Primăriei Galati. În consecinţă, judecătorii clujeni au cerut "validarea popririi asupra contului municipiului Galaţi, până la concurenţa sumei de 4,2 milioane de euro". La această sumă se adaugă şi suma de 800.774 lei - cheltuieli de judecată. "Nu am ajuns la nicio înţelegere cu primarul Dumitru Nicolae, aşa că am fost nevoiţi să continuăm demersul legal pentru a ne obţine drepturile. Decizia Tribunalului Cluj este definitivă şi executorie, cu drept de recurs la Curtea de Apel", ne-a declarat avocatul moştenitorilor, Alexandru Păun.

   Situaţia este mai absurdă, cu atât mai mult cu cât niciun avocat nu a reprezentat Consiliul Local în acest proces. Mai mult, pentru a avea drept de a pleda la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie, în mod obligatoriu, o experienţă de minim cinci ani. Surprinzător sau nu, niciunul dintre avocaţii angajaţi de Primăriei nu deţine acest drept.

   Sergiu Damian