Vechile WC-uri publice - transformate în cârciumi

   O toaletă publică este cartea de vizită a unui oraş, numai că la Galaţi acestea nu prea există. Considerat un oraş muncitoresc, în anii 90 aproape toate cartierele Galaţiului erau dotate cu WC-uri subterane. Persoanele mai în vârstă îşi amintesc de cele din Piaţă, de la CEC din Ţiglina, din Parc Eminescu sau toaleta de Cristal din Grădina Publică. Acestea au dispărut pe rând, deşi atunci când ele au fost date în concesiune de Primărie, agenţii economici se obligau, prin contract, să le păstreze destinaţia. Evident, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Realitatea din teren ne arată că le-au închis şi pe terenul aferent acestora au construit cârciumi. Sau, mai grav, şi-au extins construcţiile ilegale ale căror veceuri sunt cu circuit închis. De pildă, în Ţiglina I ( lângă CEC), în locul WC-ului public funcţionează de ani buni o cârciumă. La cel din Piaţa Mare, scările care duceau în subteran sunt acoperite cu o bucată de tablă, iar deasupra se vând covoare persane şi flori.

 

   Antice şi insalubre

   În momentul de faţă, doar doi agenţi economici au catadicsit să le păstreze destinaţia. Prin urmare, în oraş mai există doar două WC-uri publice, ambele insalubre şi urât mirositoare. Este vorba de cel din Parcul Eminescu şi cel din Grădina Publică. Deşi ar trebui ca la orice oră gălăţenii să aibă acces, gratis, de multe ori aceste WC-uri sunt închise sau pot fi folosite doar contra cost. De pildă, la cel din Parcul Eminescu taxa de intrare este de 1 leu, iar cel din "colţ", de la Gradina Publică, este unisex. Astfel că, pentru gălăţenii prinşi cu treburi prin oraş, dar mai ales pentru cei aflaţi în tranzit, găsirea unui WC este o veritabilă aventură.

 

   Focar de infecţie

   Nici folosirea toaletelor numite impropriu "ecologice" nu este o soluţie. Deşi Primăria plăteşte 80.000 de euro anual unei firme din Constanţa, pentru închirierea şi întreţinerea lor, ele nu sunt curăţate la timp şi nu oferă minimul necesar de igienă. Conform Direcţiei de Sănătate Publică, ele sunt un adevărat focar de infecţie, iar gălăţenii care le folosesc riscă să se imbolnăvească grav.

   Sergiu Damian