Cel mai mare evazionist din istoria Galaţiului nu scapă nici mort de judecată

   Valentin Şlepac este în continuare inculpat într-un proces penal, cu toate că a murit la sfârşitul anului trecut. Acesta a fost  mâna dreaptă a lui Sergiu Băhăian, cunoscut în România pentru că a omorât mai mulți oameni ai străzii, după ce le-a furat identitatea, pentru a face credite la bănci sau a înființa firme fantomă, astfel încât să țepuiască statul prin neplata taxelor. Un viciu de legislație a băgat în ceaţă judecătorii gălăţeni, care au luat cea mai proastă decizie posibilă în cazul lui Valentin Şlepac. „Procesul s-a disjuns după moartea inculpatului Valentin Şlepac. Faţă de el s-a dispus încetarea procesului pe latură penală, dar pe latură civilă procesul continuă, iar acesta va fi citat până când vor fi găsiţi moştenitorii săi legali, pentru ca statul român, prin ANAF, să îşi recupereze prejudiciul”, ne-a declarat judecătorul Răzvan Dicu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Galaţi.

 

   Ţeapă de 12,1 milioane de lei
   Originar dintr-o mică localitate din Constanța, Valentin Șlepac a intrat în atenția Fiscului gălățean după ce s-a descoperit că a prejudiciat bugetul de stat cu o sumă record: 12,1 milioane de lei. Şlepac a înfiinţat, la Galaţi, firma SC Dezmembrări Impex SRL, care se ocupa cu achiziţionarea de resturi metalice reciclabile. El a vândut mii de tone de fie vechi, fără să plătească TVA şi impozit pe profit. Comisarii Gărzii Financiare Galaţi au constatat că individul datora bugetului de stat TVA în valoare de 4,1 milioane de lei şi peste 5 milioane lei reprezentând impozit pe profit.  Valentin Șlepac și-a recunoscut crimele comise, în complicitate cu Sergiu Băhăian, și a fost condamnat la închisoare pe viață, în 2011. Ucigașul suferea de o boală incurabilă, iar la sfârșitul anului trecut a murit în Penitenciarul Jilava.

 

   Nu l-au audiat nici când trăia
   În aceste condiții, Valentin Șlepac va continua să apară ca inculpat și să fie citat pe bani publici până când autoritățile vor reuși să îi identifice pe moștenitorii acestuia. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, ceea ce este foarte probabil, statul român va rămâne cu paguba. Culmea absurdului este că magistraţii de la Judecătoria Galaţi au cheltuit deja mii de lei din bani publici pe citaţii şi adrese trimise timp de trei ani la Penitenciarul Constanţa, unde era încarcerat Şlepac, pentru a-l audia în dosarul de evaziune fiscală în care era inculpat, dar nu au reuşit nici măcar acest lucru să îl ducă la bun sfârşit.
   Silvia Cernov