Cu privata-n fundul curţii şi în 2012

   Civilizaţia pătrunde greu în satele din judeţul Galaţi. Deşi suntem în secolul XXI, anul 2012, mii de gălăţeni nu beneficiază de apă potabilă, gaz, străzi asfaltate, iar toaleta în casă pare un vis foarte îndepărtat. La ora actuală, mai puţin de 25 la sută din totalul populaţiei din judeţ este racordat la reţeaua de canalizare. Numărul locuitorilor din localităţile Tecuci, Tg. Bujor, Bereşti, Pechea, Lieşti, Iveşti este de 85.971, însă, doar 22.095 au baie în gospodării. Raportat la populația unei localităţi, cel mai bine stă municipiul Tecuci- cu un grad de conectare de 42 la sută, iar cel mai prost stă Iveşti, cu doar 1,32 la sută. Situaţia este şi mai dezastruoasă în nordul judeţului, unde privata din fundul curţii este pusă la loc de cinste.

 

   Civilizaţie…abia din 2014

   Atât va dura implementarea proiectului european “Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi ape uzate în judeţul Galaţi”, semnat, la sfârşitul anului 2011, de SC Apă Canal. Vor beneficia de rezultatele acestui proiect aproximativ 395.000 de locuitori din judeţul Galaţi, iar valoarea investiţiei se ridică la 130 milioane de euro. Judeţul include patru localități urbane (municipiile Galați și Tecuci, orașele Tg. Bujor și Berești) și 56 comune, cuprinzând 180 sate.

 

   Barboşi şi Fileşti se spală la lighean

   Şi în municipiul Galaţi mai sunt orăşeni care încă se mai spală la lighean. Deşi au buletine de orăşeni şi plătesc taxe şi impozite ca locuitori de municipiu de rang 1, oamenii din cartierele Fileşti şi Barboşi sunt nevoiţi să trăiască mai rău ca la ţară. Nu au apă curentă, au privata-n fundul curţii şi se spală la lighean. În 2008, înainte de alegeri, primarul Dumitru Nicolae le-a promis locuitorilor acestor cartiere că vor beneficia de reţea de canalizare. Au rămas însă doar promisiunile. „Sunt două zone ale oraşului unde nu am reuşit să fac canalizarea şi alimentarea cu apă. Nu cred că mai am timp să încep lucrurile acolo. Nu-mi place că nu mă pot ţine de cuvânt”, a declarat primarul Nicolae. În categoria “promisiuni neonorate” intră şi cartierul Valea Oraşului. Din cauză că reţeaua de canalizare este foarte veche şi subdimensionată, la fiecare ploaie torenţială, toate gurile de canal şi de scurgere devin adevărate „arteziene" de apă şi materie fecală.

 

   Codaşii Europei

   Potrivit unui studiu efectuat recent de specialişti, România se afla, de departe, pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea populaţiei care locuieşte în imobile fără toaleta şi baie în casa, la mare distanţă de noi situându-se Letonia, Lituania şi Bulgaria. Pentru comparaţie, dacă 41,2 la sută dintre români stau în locuinţe făra baie, procentul este de doar 4,1% în Ungaria, 5,6% în Polonia, şi de 0,5% în Cehia, media UE fiind de 3,1%. În topul judeţelor cu cel mai ridicat grad de racordare la reţelele de canalizare sunt Braşov, Cluj (70%) și capitala Bucureşti, iar codaşele la acest capitol sunt Arad, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Galaţi şi Vaslui (sub 25%).

   Sergiu Damian