ArcelorMittal nu apare în topul poluatorilor Gărzii de Mediu Galați

   Societăţile comerciale gălăţene continuă să otrăvească aerul pe care îl respirăm. Cu toate acestea, Mihai Turcu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați, încearcă să ne convingă că alții sunt răii și ArcelorMittal este pur ca un bebeluș. Conform topului poluatorilor pe 2011, întocmit de Comisariatul Gărzii de Mediu Galaţi, combinatul siderurgic nu există, iar primul loc pe podiumul de premiere îl ocupă, la egalitate, producătorul de petrol OMV Petrom şi supermarketul Billa, ambele cu câte o amendă în valoare de 200.000 lei. Motivele au fost nerealizarea măsurilor cuprinse în planul de acţiuni privind încetarea activităţii (OMV Petrom) şi nerespectarea măsurilor din Autorizaţia de Mediu privind frecvenţa de monitorizare a factorilor de mediu(Billa). „În momentul în care o societate solicită autorizaţie de mediu, ea se angajează să respecte anumite măsuri. În timpul anului, noi am verificat dacă ele au fost rezolvate. Cele mai multe amenzi s-au dat pentru poluare, nerespectarea măsurilor prevăzute în autorizaţiile de mediu sau a obligaţiilor de salubritate”, ne-a declarat Mihai Turcu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

 

   Amenzi plătite din bani publici

   Ocupanta locului secund este o societate din subordinea Consiliului Local. Este vorba de Administraţia Pieţelor Agroalimentare, care a fost amendată cu nu mai puţin de 180.000 de lei, după ce comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că trei pieţe mari funcţionau fără autorizaţie de mediu. Pieţele în cauză sunt Micro 17, Ţiglina 1 şi Micro 19. „Aici a fost mai degrabă o neglijenţă din partea celui care se ocupa cu problema de mediu. Amenda a fost luată pentru desfăşurarea activităţilor fără autorizaţie de mediu. Noi am respectat legea”, a explicat Mihai Turcu.

   În replică, reprezentanţii societăţii edilitare spun că amenzile nu sunt justificate. „Toate amenzile au fost contestate la Judecătoria Galaţi şi au ca termen aprilie şi mai, 2012. Amenda se încadra între 30.000 şi 60.000 lei. Conform legii, puteam plăti în termen de 48 de ore jumătate din minim. Astfel, a fost platită suma de 45.000 de lei, în niciun caz 180.000 lei, aşa cum afirmă cei de la Mediu”, ne-a declarat Sorin Dănăilă, director tehnic la Administraţia Pieţelor.

   Locul trei este adjudecat de trei firme gălăţene, fiecare amendate cu câte 100.000 lei fiecare. Este vorba de Trefo (nerespectarea instalaţiilor tehnologice şi funcţionarea defectuoasă), Mehid (lipsa acordului de Mediu pentru dezafectarea instalaţiilor existente) şi Beyler (nerealizarea la termen a programului de măsuri dispuse de Garda de Mediu).

   Sancţiuni au mai primit şi societăţile Galfinband şi Simetel Reciclyng - 60.000 lei, Kaufland, SC Mesogeos, Cereal Prod, Galfido SRL, Schenker Romtrans-50.000 lei. Amenzi de 30.000 de lei au primit Rewe România, Scolopax SRL, PFA Cârciumaru Cristinel, Solid Rock, Gex Kat Prod Srl, Sc Ceres şi Rompreserv Srl. Surprinzător, Arcelor Mittal nu mai ocupă anul acesta un loc fruntaş în topul marilor poluatori, figurând doar cu o amendă de 50.000 de lei.

 

   Primăria riscă amenzi

   Pentru că de ani buni municipalitatea gălăţeană nu s-a sinchisit să elaboreze registrul local al spaţiilor verzi, dar în schimb a permis „defrişarea" zonelor cu verdeaţă, ea riscă amenzi de până la 100.000 lei. „Legea spune că orice Primărie trebuie să aibă un registru de evidenţă a spaţiilor verzi. La noi, primarul Dumitru Nicolae trăieşte în altă lume. Aproape tot spaţiul verde din oraş este ocupat de garaje şi chioşcuri. Toate aceste construcţii ar trebui demolate. Mă doare gura de când le tot spun că sunt obligaţi să întocmească acel registru. La anul, voi trece direct la amenzi”, avertizează şeful Gărzii de Mediu. Conform SEAP, Primăria Galaţi va şti abia în 2013, cât spaţiu verde există în Galaţi. Licitaţia pentru măsurători a fost câştigată, pe 22 februarie, de un grup de cinci firme. Valoarea contractului este de 500.000 de lei.

   Sergiu Damian