Primăria preia  căminele Liceului Metalurgic cu tot cu datoriile la întreţinere

   Datoriile acumulate, pentru neplata facturilor de chirie şi utilităţi, ale locatarilor căminelor Liceului Metalurgic reprezintă 400.000 de lei. Ca să scape de pacoste, conducerea unităţii şcolare a decis că, de anul viitor, nu va mai semna contracte de închiriere cu locatarii, astfel renunţând la administrarea căminelor şi lăsându-le în voia sorţii. Primarul Dumitru Nicolae a promis că preia aceste cămine cu tot cu debite.

   După Revelion, 258 de familii care locuiesc în căminele liceului metalurgic riscă să rămână fără apă, energie electrică şi căldură. Consiliul de administraţie a instituţiei a luat decizia să se dezică de gestionarea imobilelor şi să nu mai semneze contracte de închiriere cu oamenii care locuiesc acolo. Toate datoriile pe care locatarii le-au acumulat din 2009 crează probleme mari şcolii, întrucât factura pentru utilităţi este comună. ”Instituţia de învăţământ riscă, în orice moment, să ajungă în imposibilitate de funcţionare. Noi, ca instituţie nu putem să facem ceea ce ne-am propus prin planul managerial-financiar, pentru că, din chiria încasată se duce tot pe utilităţi”, a spus directorul Grupului şcolar

Metalurgic, Ionel Hăulică.

 

   Conducerea liceului nu are nicio putere

   Deşi au atacat în judecată cei mai mari răuplatnici, doar în unul din zece dosare s-a obţinut evacuarea, însă, fără recuperarea datoriei. Conducerea şcolii susţine că situaţia îi depăşeşte. “Noi nu putem să rezolvăm problema socială a comunităţii, Nu avem un administrator al blocurilor, nu avem executor judecătoresc, nu avem jurist care să ne reprezinte în instanţă,” afirmă Liliana Enache, contabila şcolii.

   Blocurile A, B şi F au fost construite cu mai bine de 30 de ani în urmă, de către Combinat, pentru cazarea elevilor de la Liceul Metalurgic. Ele n-au avut niciodată această menire, acolo fiind găzduiţi muncitorii de la Sidex şi nu numai. La început, finanţarea se făcea de către Ministerul Metalurgiei, iar din 1984, toate unităţile şcolare au trecut sub tutela Ministerului Învăţământului. Deşi astăzi sunt numeroase solicitări de cazare pentru elevi, acest lucru nu mai este posibil. Chiriaşii nu vor nici în ruptul capului să renunţe la spaţiile în renovarea cărora au investit averi. “Au făcut tot felul de minuni. Majoritatea şi-au făcut izolaţie termică, şi-au construit băi în apartamente şi şi-au montat aparate de aer condiţionat. Dar bani pentru plata întreţinerii nu au”, a mai spus Liliana Enache, contabila şef a Liceului Metalurgic.

 

   Primăria are soluția dar nu o aplică

   Primăria, care este proprietarul imobilelor, nu a răspuns demersurilor de a rezolva problema, venite din partea conducerii licelului şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean. Totuşi, edilii cunosc o soluţie, pe care însă ezită să o facă publică. Primarul Dumitru Nicolae ne-a declarat că autoritatea publică locală are de gând să preia căminele, cu datorii cu tot, în decurs de două săptămâni. “Am primit hârtia de la Ministerul Administraţiei, prin care ne dă mână liberă să rezolvăm problema. Îi vom determina pe datornici să plătească. Să luăm căminele, apoi, în Consiliul Local, vom hotărî fiecare caz în parte”, a spus Dumitru Nicolae.

Decizia finală de a prelua căminele de către primărie este agreată și de Inspectoratul Școlar. “Va fi luată o problemă mare de pe spatele unităţii şcolare, care irosea multe resurse, dar avea şi o pierdere de imagine. Nu era treaba şcolii să fie agent imobiliar”, a spus Resmeriţă.

   Domnica Negru