Primăria investește 10 milioane de lei într-un parc peste care se va construi un mega muzeu

   O investiţie a Primăriei ar putea fi compromisă, din cauza unui alt proiect, extrem de important, derulat de către Consiliul Judeţului. Este vorba de viitorul sediu al Muzeului de Artă Vizuală. Locația culturală ar urma să fie amplasată chiar în Parcul Rizer. După cum au fost alocate fondurile, muzeul va fi construit după reamenajarea parcului, pentru care au fost alocați 10.441.084 lei. Astfel, şantierul muzeului va distruge parcul, irosindu-se o bună parte din banii investiţi în modernizare.

 

   Hăţiş birocratic

   Firesc ar fi fost ca aceste două lucrări să se realizeze în ordine inversă, dar Consiliul Judeţului nu a reuşit, încă, să obţină finanţarea de opt milioane de euro pentru proiectul muzeului. Pe de altă parte, lucările de modrnizare a parcului Rizer au început încă de luna trecută. „Proiectul viitorului Muzeu de Ară Vizuală, pe care vrem sa-l construim în Parcul Rizer, este facut pe programul operaţional comun România-Moldova-Ucraina. De abia acum două săptămâni, la Chişinău, s-a deschis finanţarea pentru Axa 1-2. Sperăm să primim avizul comisiei şi să primim finanţarea. La acest program avem o întârziere de 19 luni”, ne-a declarat Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi.

În ceea ce priveşte şantierul care va distruge parcul proaspăt modernizat, Eugen Chebac nu pare să fie îngrijorat: „Accesul pe lucrări se va face pe strada Traian şi nu va fi afectat parcul”. Puţin probabil să se întâmple asta, având în vedere că jumătate din suprafaţa parcului va fi ocupată de clădirea Muzeului. Conform proiectului, arhitectura viitoarei construcţii va fi una impresionantă. Subsolul va găzdui un amfiteatru multimedia, iar la parter, etajul întâi şi la cel de-al doilea, pe lângă sălile imense de expunere, vor fi amenajate şi laboratoare de recondiţionat obiecte de artă.

 

   Casian a pus mâna pe muzeu

   Consiliul Judeţului a rămas fără Muzeul de Artă Vizuală în anul 2006, atunci când Comisia Specială de Retrocedare de a Guvernului României a emis decizia nr. 156, din 31 martie 2006, prin care a retrocedat actualul Muzeu de Artă către Episcopia ”Dunărea de Jos”. Conform acelui act, muzeul mai putea funcţiona în actuala clădire doar până în 31 martie 2007. În vara anului 2008, autorităţile locale au decis să transfere o parte din Parcul Rizer în patrimoniul Consiliului Judeţului, pentru a se putea construi noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală. În tot acest timp, ÎPS Casian s-a îndurat să lase muzeul să funcţioneze, în clădirea din Domneasca 141, contra unei chirii lunare impresionante. Totodată, înaltul prelat a refuzat să înapoieze comunităţii clădirile şi terenurile pe care le-a primit la schimb cu Palatul Episcopal din Domnească 141, respectiv superbele vile, construite în stil norvegian, situate în partea stânga a Catedralei şi care reprezintă actuala reşedinţa a lui Casian.

   Sergiu Damian