Țepele vin prin SMS

   Un nou tip de escrocherie pe telefonul mobil a fost lansat de curând și în Galați. Printr-un mesaj SMS, clienții operatorului de telefonie mobilă Orange sînt anunțați că au fost desemnați câștigătorii unui premiu irevocabil de 20.000 de euro. Pentru a da greutate mesajului, escrocii asociază Orange cu postul de televiziune Antena 1, ca organizatori ai concursului. Totodată, câștigătorii tentantului premiu de 20.000 de euro sînt rugați să sune, de data aceasta, la numărul de la telefon 0756.566.058. Am sunat la acest număr de telefon. Prima dată a intrat căsuța vocală. Nu ne-am dat bătuți și am mai sunat o dată. Am avut ceva mai mult noroc. Ne-a răspuns un individ care s-a prezentat ca fiind de la departamentul Promovare al Antenei 1.

Escroc: Ați sunat la departamentul promovare Antena 1. Spuneți, vă rog!

Reporter: Am primit un SMS de la acest număr de telefon, prin care am fost anunțată că am câștigat un premiu de 20.000 de euro. Este adevărat?

Escroc: Da, doamnă, este adevărat. Felicitări! Cum vă numiți?

Reporter: Numele meu este...

Escroc: Din ce localitate sînteți?

Reporter: Din Galați.

Escroc: Bine, doamnă. Ce vârstă aveți, ocupația și locul de muncă.

Reporter: Pentru ce îmi cereți aceste date?

Escroc: Ca să vă putem valida premiul, doamnă.

Reporter: Am ... ani și lucrez ca și consultant de asigurări...

Escroc: În regulă, doamnă. Rămâneți pe fir. Vă fac legătura la departamentul financiar.

   Apoi, legătura s-a întrerupt. Am încercat să luăm din nou legătura cu așa-zisul Departament de Promovare de la Antena 1. De fiecare dată a intrat căsuța vocală care ne anunța că nu mai este spațiu disponibil pentru mesaje. Ne-a fost foarte clar că este vorba despre o escrocherie de proporții. Ne-a confirmat acest lucru și Poliția din Galați, care se confruntă cu nenumărate plângeri de la oameni care s-au păcălit în acest fel. ”Poliția gălățeană are în lucruri mai multe dosare cu înșelăciuni comise prin același mod de operare. Le recomandăm oamenilor să nu se lase păcăliți de acest gen de mesaje, indiferent pe cel cale vin ele. Populația nu trebuie să furnizeze datele personale nimănui, nu trebuie să trimită bani și nici să cumpere cartele prepay de la care să comunice codurile de reîncărcare”, spune Bogdan Cojocaru, ofițerul de presă al Poliției județului Galați. Anul acesta, a primit zeci de plângeri cu privire la fraude de acest gen. Prejudiciul total se ridică la câteva zeci de mii de lei, bani cu care au fost încărcate facturile păgubiților.

   Emanuela Turcu