Taxa de ecarisaj - arsă la crematoriu odată cu câinii comunitari

   Taxa de ecarisaj, instituită de Primărie fără un proiect inițial din care să rezulte cum se cheltuiesc banii publici, naşte semne de întrebare la Galați. Deşi autorităţile locale au promis că banii obţinuţi din taxa pentru câini vor fi drămuiţi şi vor fi direcţionaţi acolo unde "arde" mai mult - adică pentru padocuri si sterilizare - nu s-au ţinut de cuvânt. De la începutul acestui an, din „taxa de câine" plătită de gălățeni, s-au strâns 700.000 de lei, din care aproximativ 300.000 de lei au fost deja cheltuiți pentru întreținerea maidanezilor. Restul sumei ar fi trebuit să ajungă în construcţia de noi padocuri sau cabinete veterinare. Cum de la promisiuni la fapte este cale lungă, banii s-au pierdut pe drum. Acest lucru poate părea cel puțin ciudat, în condițiile în care fiecare gălățean, în calitate de contribuabil la bugetul local, plăteşte o taxă de ecarisaj anuală de 2,5 lei ca persoană fizică şi respectiv 50 de lei ca persoană juridică.

 

   Eutanasierea, mai ieftină

   Ion Ionescu, directorul SC Ecosal, societatea din cadrul Primăriei care are în sarcină rezolvarea problemei câinilor comunitari, nu se ferește să spună că cei mai mulți maidanezi sunt eutanasiați. De exemplu, de la începutul acestui an, în padocul Primăriei au ajuns 3.300 de câini, din care aproape 90% au fost deja eutanasiați.

   Pentru sterilizarea unui câine mascul Primăria cheltuiește între 80 de lei și 100 de lei. La aceste costuri se adaugă preţul tranchilizantului folosit la capturare, tratamentul de deparazitare și mâncarea. Eutanasierea unui câine costă municipalitatea doar 18 lei. Ionescu spune că este acoperit de lege:"Noi respectăm legea. Vedem câinii, îi prindem şi îi cazăm în padocul Primăriei. Le oferim îngrijire şi hrană timp de două săptămâni, după care, dacă nimeni nu îi adoptă, îi eutanasiem şi îi ducem la crematoriul de la Măcin". Potrivit cifrelor Primăriei, pe străzile Galaţiului sunt, în prezent, 6.000 -7000 de câini fără stăpân. Însă, în realitatate, numărul lor este mult mai mare. În cele două baze de ecarisaj ale Primăriei sunt în prezent 300 de câini şi, zilnic, se ridică, în medie, 15-20 de maidanezi de pe străzi.

   Sergiu Damian