Prefectul Galaţiului a premiat ArcelorMittal pentru că a transformat Sidex-ul într-o făbricuţă

   Vizita cu alai în judeţ, de ieri dimineaţă, i-a dăunat prefectului Paul Florea. Şi asta pentru că, după-amiază, reprezentantul Guvernului în teritoriu a acordat diplome de excelenţă şi medalii unor nume care nu au nimic de-a face cu dezvoltarea şi promovarea judeţului Galaţi. Pe lângă antrenorul Dorinel Munteanu, campionul Lucian Bute, copilul-minune Maria Crăciun, doctorul Angel Trifan, elevii Cristian Chirac, Mihai Răcoreanu şi „Şah Club Galaţi”, care au excelat cu adevărat în diverse domenii, prefectul Paul Florea, aflat, probabil, într-un moment de lipsă de inspiraţie şi imaginaţie acută, a ales să medalieze şi o serie de personalităţi deloc marcante ale judeţului Galaţi.

   Primul pe lista premianţilor s-a aflat Înaltpreasfinţitul dr. Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos (pentru promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti), care ar fi meritat mai degrabă să fie medaliat pentru buna stăpânire a tehnicii „pumnul în gură”. În condiţiile în care, cu doar câteva ore înainte, arhiepiscopul le-a ordonat jandarmilor să interzică reprezentanţilor mass-media accesul în Catedrală, la slujba oficiată cu ocazia Zilei Naţionale, la care a luat parte şi Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Şi asta pentru că doar Trinitas TV avea dezlegare de la Casian să transmită ceremonialul de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Preafericitului Părinte Daniel, ceilalţi jurnalişti fiind nevoiţi să pătrundă cu forţa în Catedrala Episcopală, pe care Casian a pus monopol.

   În cadrul ceremoniei de ieri, Prefectura Galaţi a premiat şi compania ArcelorMittal, cu ocazia a 45 de ani de la înfiinţarea combinatului siderurgic. De parcă Lakshmi Mittal a zidit, chiar cu sudoarea frunţii, fostul Sidex (actualul ArcelorMittal), pe care indianul l-a cumpărat de fapt, la preţ de nimic, în anul 2001. Prefectura Galaţi nu a ţinut cont, însă, nici de numărul unităţilor închise de străini de-a lungul anilor, precum şi de cei peste 18.000 de şomeri pe care i-a produs noul patronat, în anii ce s-au scurs de la privatizare.

Din lista premianţilor nu a lipsit nici Benone Puşcă, rectorul Universităţii particulare „Danubius”, care s-a remarcat, de-a lungul anilor, prin faptul că produce „specialişti” pe bani grei, cu ajutorul fabricii gălăţene de diplome, cea care i-a permis să îşi construiască şi o avere considerabilă.

   Contagioasa boală a premiilor cu dedicaţie a atins şi Prefectura Galaţi, după ce, în urmă cu ceva zile, Primăria a acordat mai multe premii şi titluri de cetăţean de onoare unor soţii de consilieri locali şi mai multor figuri, care nu au contribuit cu nimic la dezvoltarea judeţului, dar au avut culoare.

   Corina Dobre