Gălăţenii vor rămâne fără apă caldă şi căldură

   Ignoranţa şi incompetenţa autorităţilor transformă Galaţiul într-un oraş demn de Evul Mediu. După câteva zile în care s-au putut bucura de căldură, gălăţenii ar putea tremura din nou de frig în propriile case. Ba mai mult, oamenii riscă, mai nou, ca nici apă caldă să nu mai primească. Romgaz a notificat, ieri, conducerea Electrocentrale că, începând cu data de 9 noiembrie, va sista furnizarea de gaze naturale. Consecinţele deciziei fără precedent luată de conducerea Romgaz sunt extrem de grave, întrucât sistarea gazelor naturale afectează atât producerea de energie electrică, cât şi a apei calde şi căldurii, care ar trebui să ajungă în cele 80.000 de locuinţe din municipiul Galaţi. „Am primit notificare de la Romgaz că au reziliat contractul pe care îl aveau încheiat cu Electrocentrale. Această decizie a celor de la Romgaz nu înseamnă că nu vor mai furniza doar gazele naturale, necesare producerii apei calde şi a căldurii, dar va pune în pericol funcţionarea societăţii. Eu am avertizat că se va ajunge la acest lucru şi că sentinţa dată de instanţă nu va însemna că vom putea da debitul de agent termic primar necesar celor de la Apaterm pentru producerea apei calde şi a căldurii. Practic, rezilierea contractului de furnizare a gazelor naturale va însemna că, începând cu această dată, nu se va mai putea asigura apa caldă şi căldura către gălăţeni”, ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul general al Electrocentrale Galaţi.

   În această dimineaţă, Consiliul de Administraţie al CET se va întruni pentru a dezbate problema sistării gazelor naturale, urmând să fie înştiinţate autorităţile locale gălăţene, respectiv Consiliul Local, Primăria şi Instituţia Prefectului judeţului Galaţi. „Vom merge să discutăm, la Mediaş, cu reprezentanţii Romgaz, însă sunt sceptic. Noi nu mai prezentăm credibilitate şi garanţie atâta timp cât furnizăm agent termic unei societăţi aflată în insolvenţă”, a precizat Urbanschi.

 

   Datorii care atârnă greu

   Chiar dacă Apaterm a câştigat în instanţă o primă bătălie împotriva Electrocentrale, se pare că acest lucru nu este de ajuns, atâta timp cât Romgaz nu poate fi obligată să furnizeze gaze naturale în orice condiţii. ”Cei de la Romgaz ne-au anunţat că vor reveni asupra deciziei, dacă Electrocentrale va plăti datoria de 13 milioane de lei şi va achita în avans şi contravaloarea gazelor naturale estimate a fi consumate în cursul acestei luni. Ştiu că Apaterm nu ne va achita cele 300 de milioane de lei, lucru prevăzut în planul de reorganizare, şi au dorit să îşi ia măsuri de siguranţă că îşi vor recupera datoria”, a afirmat directorul general al Electrocentrale.

Conducerea CET Galaţi susţine că sunt probleme şi în legătură cu asigurarea stocului de păcură necesar, societatea având de achitat către Petrom nu mai puţin de 2, 5 milioane de lei. Astfel, producătorului de agent termic primar al Galaţiului i-ar putea fi sistată şi păcura, nu doar gazele naturale.

   Viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere pe marginea situaţiei create chiar de către autorităţile locale. Dincolo de toate şedinţele organizate în ultimele săptămâni şi de procesele care se derulează în justiţie între Apaterm şi Electrocentrale, care au diferite mize, problema care trebuie rezolvată este cea a găsirii banilor pe care cei de la Romgaz îi solicită. Până atunci, gălăţenii sunt condamnaţi să îndure frigul în case, mai nou, fiind privaţi şi de apa caldă. Primarul, Consiliul Local, cât şi Apaterm pot răspunde atât administrativ, cât şi penal dacă gălăţenii îi vor acţiona în instanţă.

   Denis Petcu