Penalități de 500 lei pe zi din banii publici – pentru că primarul refuză să execute o hotărâre judecătorească

   Aroganţa primarului Dumitru Nicolae şi prostul obicei de a trata cu superficialitate unele hotărâri judecătoreşti ne costă scump. Ultima “realizare” demnă de consemnat a tovarăşului este un proces câştigat în instanţă de doi gălăţeni. Este vorba de Vasile şi Costel Cucu care au obţinut o sentinţă civilă, prin care Consiliul Local Galaţi este obligat să le vândă un teren aferent imobilului lor, pentru care plătesc chirie şi pe care îl folosesc cu destinaţia de curte şi grădină.

 

   Risipă de bani publici

   Practic, acest scandal a pornit de la Decizia nr.1884 a Tribunalului Galaţi, din data de 6 decembrie 2010, prin care se aplică pârâtului, adică Instituţiei Primarului Galaţi, „o amendă judiciară în favoarea statului, în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, din 6 decembrie 2007”, respectiv de a încheia cu reclamanţii un contract de vânzare cumpărare pentru terenul în suprafaţă de 600 metri pătraţi, situat pe strada Brăilei, numărul 204. Primăria a făcut recurs, însă fără câştig de cauză.

   Astfel, pe 2 septembrie 2011, Curtea de Apel Galaţi a dispus definitiv şi irevocabil ca municipalitatea să vândă acel teren. Totodată, a obligat Primăria la plata sumei de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere, cu executarea obligaţiei începând de la data de 3 martie 2010. Plus restituirea, către Vasile şi Costel Cucu, a unei taxe de timbru în cuantum de 1879 lei.

 

   Evaluare suspectă

   Pentru a pune capăt acestui mod prostesc de a risipi banul public, Consiliul Local Galaţi ar fi trebuit să aprobe de urgenţă vânzarea terenului, pentru care cei doi gălăţeni plătesc chirie şi pe care îl folosesc cu destinaţia de curte şi grădină. Preţul de vânzare propus pentru terenul respectiv este de 101,27 euro/mp şi a fost stabilit în baza unui raport de evaluare efectuat de Serviciul public GeoTopoCad, subordonat Primăriei.

   Proiectul a ajuns şi pe masa aleşilor, însă nu a trecut la vot. O parte dintre consilieri au pus la îndoială legalitatea şi cuantumurile preţurilor estimate de Serviciul respectiv.

În consecinţă, s-a refuzat punea în practică a hotărârii judecătoreşti, ceea ce înseamnă că Primăria va plăti, din bani publici, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.Un calcul rapid ne arată că, până la această dată, municipalitatea ar avea de plătit peste 100.000 de euro.

   Sergiu Damian