Primarul Dumitru Nicolae a plecat în Suedia ca să salveze  căpuşa Apaterm

   Gălăţenii riscă să îndure frigul în propriile apartamente chiar şi în luna noiembrie. Primarul Dumitru Nicolae a fugit în Suedia, până pe 10 noiembrie, şi a dat dispoziţie ca şedinţa extraordinară de luni, în care se tranşează problema căldurii, să fie anulată. În ciuda faptului că locuitorii de la malul Dunării, de săptămâni bune îngheaţă de frig în case, dar şi în instituţiile de învăţământ. „Acesta reprezintă un comportament abuziv, o încălcare clară a legislaţiei. Nicăieri nu scrie că o şedinţă de consiliu local se poate desfăşura doar în prezenţa primarului. Atunci când o şedinţă este convocată de o treime din consilieri, nu poate nimeni altcineva să o anuleze, decât iniţiatorul”, a declarat consilierul local Viorel Trif. Aleşii locali portocalii, sprijiniţi de cei conservatori, vor obliga, astăzi dimineaţă, secretarul Consiliului Local să convoace şedinţa extraordinară.

Consilierii locali ai PDL vor sesiza prefectul judeţului Galaţi şi iau în calcul chiar şi varianta suspendării primarului, întrucât edilul şef al Galaţiului este acuzat de abuz în serviciu şi împiedicarea bunului mers al administraţiei locale. „Este bătaie de joc. Noi luăm în calcul inclusiv o procedură de suspendare. O procedură prin vot general, prin semnături ale populaţiei”, a declarat consilierul local Petru Alexe.

 

   Război cu iz penal pe gigacalorie

   În acelaşi timp, senatorul democrat-liberal Marius Necula a declarat că va face publice mai multe nume de agenţi economici, care au avut contracte preferenţiale cu Apaterm şi cărora societatea de termoficare le-a furnizat agent termic sub preţul celui practicat pentru populaţie. „În cazul în care Apaterm intră în faliment, cineva va trebui să răspundă pentru că asta spune Legea 31. Primarul, care ştie ce s-a întâmplat acolo, vrea să evite această situaţie. Un alt punct nevralgic – dacă se aprobă planul insolvenţei Apaterm, ştergându-se complet datoriile acesteia către Electrocentrale, cifrate la peste 70 de milioane de euro, SC Electrocentrale intră în faliment. Iată cum corupţia şi inconştienţa de la nivelul Apaterm se poate extinde şi asupra furnizorului de energie”, a spus Necula.

   În acest moment, pe lângă gălăţenii care deţin centrale proprii, beneficiază de căldură doar o asociaţie de proprietari, cinci licee şi o serie de instituţii, care primesc agent termic direct de la sursă, respectiv Electrocentrale.

   Corina Dobre