Fostul Centru de transfuzie a sângelui a ajuns hotelul boschetarilor

   Clădirea care găzduia fostul Centru de transfuzie a sângelui din Galaţi este, astăzi, coşmarul locatarilor de pe strada Saturn. Imobilul cu un nivel, situat în apropiere de blocul D1, a fost abandonat de autorităţi, iar acum a devenit hotel pentru boschetari şi narcomani, care convieţuiesc cu şobolanii. Prin geamurile şi intrările sparte iese din belşug un miros apăsător de urină amestecat cu fum, astfel că, trecând prin zonă, nu ai altă soluţie decât să-ţi ţii respiraţia. Oamenii care locuiesc în apropierea focarului de infecţii sunt terorizaţi. „Se adună golanii şi dau foc înăuntru ca să se încălzească. Avem copii şi nu putem lăsa geamul deschis. Am văzut de mai multe ori cum ies femei cu bărbaţi de acolo, probabil întreţin şi relaţii sexuale. Cei de la primărie sunt surzi la demersurile noastre”, se plânge îngrozită Niţa Tofan, o locatară a blocului D1, de pe strada Saturn.

   Oricât ar părea de incredibil, casa părăsită are un stăpân. Este patronată de municipalitatea din Galaţi, care de ani buni, în mod premeditat, a lăsat ca imobilul să ajungă în fază finală de degradare. Asta în timp spaţiul pentru construcţiile cu menire socială, grădiniţe sau policlinici, este deficitar.

   La sesizarea locatarilor, Sanepidul a solicitat Primăriei să igienizeze zona, însă fără vreun rezultat. Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică, Valentin Boldea, Ministerul Sănătăţii a stabilit că spaţiul fostului Centru de transfuzie este destinat unei policlinici TBC, dar pentru asta trebuie să treacă din proprietatea Consiliului Local în a cea a Consiliului Judeţului(CJ). La momentul actual, soarta clădirii se află în mâinile aleşilor locali, care nu se grăbesc să ia vreo decizie în această privinţă. “Deşi în discuţiile iniţiale se convenise să se facă transferul clădirii în patrimonial CJ, brusc, Consiliul local s-a opus acestui transfer, spunând că au un proiect în domeniul medical legat de acel teren. Deşi au trecut cinci luni de atunci, nu am văzut nimic concret. Faptul trebuie semnalat de către opinia publică, pentru că nu avem un surplus de spaţiu în Galaţi”, a declarat Boldea.

   Primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, n-a părut prea încântat de perspectiva transmiterii imobilului către CJ, menţionând că are planuri cu această clădire.

“Se face o expertiză pentru a se vedea dacă se poate consolida, dacă are rost să băgăm bani acolo. Din câte am văzut, zic că clădirea nu trebuie demolată”, a spus Nicolae, care nu a dorit să spună de ce durează atât de mult o asemenea expertiză. Oricum, Primăria nu are bani pentru consolidare, din buget nefiind alocat niciun leu în acest scop. Nu rămâne decât varianta unor interese ascunse, care vor aduce terenul de sub clădirea abandonată în posesia unui client politic al primarului Dumitru Nicolae.

   Domnica Negru

Adaugă comentariu

Codul de securitate