Calea către bibioteca „V. A. Urechia” este plină de obstacole

   Strada pe care se află cea mai importantă instituţie de cultură din Galaţi este într-o stare deplorabilă. Deşi este chiar în buricul târgului, uliţa Mihai Bravu nu seamănă nici pe departe cu un drum modern şi accesibil pentru doritorii de lectură. Dimpotrivă. Pavajul din piatră cubică, incomplet în mai multe locuri, formează gropi adânci în carosabil, răspândind praf în jur. Drumul zgrunţuros este străbătut şi de liniile de tramvai, deşi angajaţii bibliotecii spun că n-au mai văzut de mult timp un tramvai pe strada Mihai Bravu. Trotuare cu asfalt turnat neuniform, care mai este şi fisurat pe deasupra, nisip şi praf întărit, toate acestea fac drumul spre bibliotecă să fie un coşmar, mai ales atunci când plouă. „Dacă laşi uşa deschisă la bibliotecă imediat se prăfuieşte totul. O singură dată, timp de un an, au venit angajaţii RER să aspire praful. Bănuiesc că se putea face mai mult ca atât”, spune agentul de pază de la „V. A. Urechia”.

   Nici pentru cei 1.200 de cititori care trec zilnic pe uşa instituţiei nu este o plăcere să traverseze Mihai Bravu. „Este mai mult decât o ruşine pentru Galaţi. Şi asta e calea de acces spre bibliotecă! Şi pe jos e greu să mergi pe un asemenea drum, dar mite cu maşina. Dacă ne uităm la vecinii noştri din Brăila, cum au început şi la ce stadiu au ajuns în ceea ce priveşte reparaţia străzilor, ar trebui să ne punem pe gânduri”, se revoltă Nicoleta Apopei, o vizitatoare a bibliotecii Urechia.

   Faptul că strada a devenit o sperietoare pentru cititori îl preocupă şi pe directorul bilbiotecii, Ilie Zanfir. Cel puţin la nivel declarativ. Deşi a fost mai mult timp consilierul personal al primarului, iar acum este consilier local, Zamfir nu a reuşit să determine responsabilii de la primărie să aloce fonduri şi pentru reparaţia străzii unde este situată instituţia pe care o conduce. „Aici vin oameni dornici de documentare, de cercetare. Până când îşi va scrânti cineva un picior, nu se va face nimic. Deocamdată, avem doar o promisiune, de la viceprimarul Ciumacenco, că strada va fi prinsă într-un proiect, dar încă nu se ştie când”, ne-a spus Zanfir, care a ţinut să meţioneze că , de trei zile, la demersurile sale, Mihai Bravu este iluminată, după ce ani de zile a fost în beznă.

   Purtătorul de cuvânt de la Primărie nu a putut să estimeze când va fi strada asfaltată normal, ci a preferat să dea vina, pentru situaţia deplorabilă a străzii, pe muncitorii care au schimbat canalizarea, în cadrul programului ISPA, şi n-au pus la loc piatra cubică. Şeful ISPA, Cristian Borcea, a refuzat să ne spună detalii despre valoarea lucrărilor, grăbindu-se să promită, doar, că va inspecta tronsoanele afectate.

   Domnica Negru