Firma de casă a lui Dan Nica - RBx Electric - s-a clonat în plin faliment și se recuplează la banii publiciÎn plină pandemie de Covid – 19, pe 31 martie a.c., atunci când firmele românești întrerupeau contractele aflate în curs și căutau soluții să-și mențină angajații, El Marp Company SRL era cadorisită de primăria comunei Smârdan cu un contract de 439.000 lei. Pentru cei aproape 100.000 de euro, firma El Marp trebuie să asigure extinderea rețelei de iluminat, dintr-un sat component al comunei Smârdan, cu 23 de stâlpi și 34 de lămpi de 30 w. Numai că El Marp Company nu este o firmă venită de nicăieri. Este chiar clona falimentarei RBx Electric, firma de casă a liderului județean al PSD Galați, europarlamentarul Dan Nica, după cum se vede și pe fațada sediului de pe strada Eroilor (foto 1). Primarul PSD al comunei Smârdan, Costică Stroea, spune că nu i se pare un preț exagerat pentru extinderea rețelei de iluminat a comunei sale și pentru bugetul pe care îl păstorește (foto 2). Firma de casă a lui Dan Nica - RBx Electric - s-a clonat în plin faliment și se recuplează la banii publici

În timp ce RBx rămâne fără Mercedesuri – El Marp Company face bani buni din contracte publice

Asta înseamnă să fii firmă de succes la Galați: să ai susținere politică la cel mai înalt nivel și să ai un portofoliu de firme prin care să muți banii și pe care să le sacrifici în caz de nevoie. Succesul RBx Electric a atins apogeul atunci când unul din cei doi asociați, Marian Ursu, care se recomanda drept ”ginerele lui Dan Nica”, a plecat din firmă pentru a fi uns director economic la Electrica (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/1512-un-%C8%99mechera%C8%99-ce-se-d%C4%83-ginerele-lui-nica-va-fi-uns-director-la-electrica-gala%C8%9Bi.html). Pe partea opusă a străzii, la intrarea principală a sediului Electrica Galați, a rămas Marius Vasilachi, cel care trebuia să primescă, la sediul RBx, contractele pasate de Ursu. În 2017, succesul politic în afaceri le-a adus un dosar de faliment (4887/121/2017), în care ANAF și firma de leasing care le-a furnizat Mercedesurile aveau pretenția să-și primească banii risipiți de RBx. În plin proces de faliment, RBx s-a transformat în El Marp Company, firmă care a păstrat sediul de peste drum de Electrica, după cum se mândrește Vasilachi pe contul său de Facebook.

Interesant este faptul că au existat trei firme El Marp Company SRL, două înregistrate la Galați și una la Iași. Cele două El Marp din Galați au fost radiate, iar firma ieșeană nu-i are printre asociați pe Vasilachi sau pe Ursu. Una din cele două El Marp, care îl avea asociat unic pe Axinia Marius, un tânăr de 22 de ani în anul înființării, care se regăsește și în firma înregistrată la Iași, avea, în 2018, o cifră de afaceri de 7 milioane de lei și un profit de 2.020.586 lei (30% din cifra de afaceri).

S.Ț.