Pucheanu a mărit impozitele locale doar ca să susțină salariile angajaților din PrimărieEfectele legii dată de PSD, prin care administrațiile locale pot mării salariile funcționarilor din aparatul propriu, apar în bugetul Galațiului pentru anul 2018. Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli, care va fi votat în următoarea ședință a Consiliului Local Galați, are drept pilon de susținere bugetul pentru plata salariilor angajaților din primărie, în valoare de 41,8 milioane lei. Astfel, suma reprezintă a noua parte din bugetul total al Galațiului, de 389,916 milioane lei, fără să mai punem la socoteală diferența până la 55,247 milioane lei, totalul bugetului alocat administrației publice locale.

Pentru comparație, bugetul salariilor personalului medical al celor trei spitale ale municipalității și al medicilor școlari este de trei ori mai mic, adică de doar 18,524 milioane lei. Învățământul are alocat cel mai mic buget din istoria postdecembristă a Galațiului. Pentru bursele elevilor și pentru întreținerea și funcționarea unităților de învățământ, primarul PSD al Galațiului a alocat doar 27,528 milioane lei.

O dovadă a faptului că banii pentru salariile angajaților Primăriei nu-i permit primarului Pucheanu să stabilească un buget realist este și suma insuficientă alocată capitolului ”Combustibil și energie”, de doar 33,867 milioane lei. Din această sumă, primarul trebuie să achite plățile către gălățenii care și-au depus dosarele pentru despriderea de sistemul centralizat de încălzire, dar și datoriile către Electrocentrale.

Și pentru că suntem un oraș pesedizat total, bugetul de salarii al Primăriei este depășit doar de cel asigurărilor și asistenței sociale, de 67,601 milioane lei, dacă nu punem la socoteală capitolul ”Transporturi”, de 80,875 milioane lei, care este împărțit în trei bugete: subvenție transport public – 30 milioane lei, cheltuieli întreținere străzi – 22 milioane lei și rambursarea creditelor pentru autobuze – 28,875 milioane lei.

În aceste condiții, nu poate fi vorba de un buget pentru dezvoltarea Galațiului și este clar că mărirea impozitelor și taxelor locale (cu 25,5%-taxa de habitat, cu 12,5%-impozitul pe apartament și cu 120%-impozitul pe garaj) s-a făcut doar pentru susținerea salariilor angajaților din Primărie.

S.Ț.