Sponsorul PSD Vega 93 a fost cadorisit cu deszăpezirea drumurilor județene după o licitație fără solicitanțiPlanetele sau aliniat din nou pentru firma familiei lui Corneliu Istrate, Vega 93, sponsor de tradiție al PSD Galați. După o licitație dubioasă, la care nu s-a prezentat nicio firmă interesată, pesedistul Costel Fotea – președintele Consiliului Județean Galați, a considerat că asocierea Vega 93, firmă aflată în insolvență, cu Lemacons, firmă ce aparține tot familiei Istrate, este singura îndreptățită să obțină contractul prin încredințare directă. Conform Biroului de presă al CJ Galați, negocierea directă s-a făcut, în primă fază, pentru ultima lună a anului: ”A fost semnat primul contract subsecvent până la 31.12.2017, cu o valoare de 1.131.775 lei, fără TVA.  În cazul în care nu se va impune acţionarea utilajelor de deszăpezire, se vor plăti doar timpii de aşteptare pe perioada avertizărilor meteo”.

Dacă vi se pare că asocierea de firme a familiei Istrate salvează județul de stihiile naturii, în condițiile în care nicio altă firmă nu are curajul să se ia la trântă cu nămeții, vă îșelați. Prima încredințare prin negociere o precede pe cea de-a doua, în valoare de vreo 3,5 milione de lei. Șmecherește, peseditul de la conducerea CJ Galați a fixat evaluarea ofertelor pentru următorii trei ani chiar la două zile după Crăciun, pe 27 decembrie a.c., în speranța că nicio firmă nu o să depună vreo ofertă înainte de sărbători. Atunci, când se vor afla în fața unei noi licitații ratate, apare salvatorul drumurilor județene din Galați, asocierea dintre firmele Vega 93 și Lemacons. Conform aceleeași surse: ”Cea de-a doua licitaţie are ca termen de evaluare a ofertelor 27.12.2017 şi prevede un acord cadru pe trei ani, cu o valoare de 9.555.165 RON, fără TVA.  În cazul în care la cea de-a doua licitaţie va fi desemnat un câştigător, acordul semnat cu Lemacons şi Vega 93 SRL se va încheia. În caz contrar procedurile de licitaţie vor fi reluate, iar conform negocierii cu Lemacons şi Vega 93 SRL va fi semnat un nou contract subsecvent, pentru perioada 01.01.2018 – 31.03.2018”.

Pesediștii de la CJ Galați au șters cu buretele cacialmaua cu lidonit în loc de sare cu nisip

Dorința conducerii pesediste a CJ Galați de a cadorisi sponsorul de partid Vega 93 cu contractul de deszăpezire a fost atât de puternică încât aceasta a trecut ușor peste faptul că asocierea de firme în cauză a adus administrația județeană în pragul unei anchete penale. Noroc că Galațiul nu are DNA.

În urma unui contract multianual, încheiat cu Lemacons-Vega”93, în 2014, materialul antiderapant depozitat pentru iarna 2015-2016 a fost unul neomologat. În locul clasicului amestec de nisip și sare, Departamentul de Drumuri al CJ Galați s-a trezit că este depozitarul unei movile formată din bolovani de lidonit, agregat din zgură metalurgică. În contractul cu Lemacons-Vega”93, pe care Nicolae Bacalbașa, președintele de atunci al CJ Galați, nu l-a făcut public pe site-ul instituției, prețurile de achiziție au fost peste dublul celor practicate de producători. Astfel, afirmă surse din instituție, sarea a fost vândută către CJ cu 100 euro pe tonă, în condițiile în care la producător costă sub 50 de euro, iar amestecul de sare și nisip a fost taxat cu 80 de euro pe tonă, în condițiile în care nisipul nu trece de 10 euro pe tonă. Pentru înlocuirea nisipului cu lidonitul, material care nu depășește ca preț patru euro pe tonă și care nu poate fi împrăștiat de sărărițe, a semnat șeful de atunci al Departamentului de Drumuri, inginerul pensionar Nicu Năvădaru.

S.Ț.