Primăria a izolat termic un singur bloc

   Oraşul Galaţi este împânzit de blocuri colorate pestriț după ce pereţii au fost izolaţi termic, însă, acest merit nu se datorează în niciun caz autorităţilor. Demarat cu mare fast în 2009, Programul Naţional de Reabilitare Termică, care oferea subvenţionarea lucrărilor de izolare termică a blocurilor de către Primărie şi Guvern, s-a dovedit a fi un eşec total. Cel puţin la Galaţi, unde, prin intermediul acestui proiect, a fost acoperit cu polistiren doar un singur bloc- D7, din Ţiglina 2, şi nici acela până la capăt. Restul lucrărilor au fost abandonate din lipsă de fonduri. „Lucrările au fost îngheţate pentru că, în 2010, nu a mai fost alocat niciun ban de la bugetul de stat pentru acest program. În prezent, a fost făcută proiectarea tehnică la 19 blocuri, iar D7 va fi terminat până la sfârşitul anului”, a declarat Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt de la Primărie.

   În 2011, pentru aceste lucrări, de la bugetul local au fost alocaţi 36.000 lei, de trei ori mai puţin decât în 2009. Fiecare locatar ar urma să plătească între 1.200 şi 1.500 de lei, ceea ce reprezintă 20% din costul total la lucrărilor de placaj al pereţilor exteriori, termoizolaţii subsol şi reabilitare a ţevilor de căldură din subsol.

   În prezent, numărul blocurilor care-şi aşteaptă rândul la reabilitare este de 130. Ţinând cont că termoizolarea unui bloc s-a dovedit că durează trei ani, La Galați, un calcul simplu arată că, lucrările la cele 130 de blocuri vor fi gata peste 480 de ani, adică în anul 2491.

 

   Pe cont propriu te costă la fel, minus birocraţia de la primărie

   Fiind convinşi că nu vor ajunge până atunci, mulţi gălăţeni au renunţat la visul de a fi sponsorizaţi de autorităţi şi şi-au angajat, ei singuri, meşterii care să le pună un strat de polistiren pe pereţii exteriori ai locuinţelor. La fel au procedat aproape toţi locatarii blocului G2, din Ţiglina II. „Dacă aşteptam mură-n gură de la Primărie, ne programau în anul 2060. Iar varianta propusă de Primărie nu era un favor, din punct de vedere financiar. Ne-am făcut termoizolare la doi pereţi şi ne-a ţinut în jur 2.000 de lei, dar în schimb nu a fost nevoie să ne îngropăm în documente, ca să aplicăm”, a spus Vasile Bucătaru, locatarul Blocului G2.

Mai mult, pentru a aplica programul naţional, este necesar ca toţi locatarii blocului să îţi dea semnătura pentru anvelopare.

„Am aplicat pentru izolarea termică a unei singure scări, dar am fost refuzaţi, aşa că ne-am făcut singuri treaba. Primăria n-a dat niciun ban”, ne-a spus și Mihai Muşat, fost preşedinte al asociaţiei de locatari nr. 127, din Ţiglina II.

   Domnica Negru