Universitarilor și șoferilor de la Transurb li s-a interzis să-și arate simpatia față de manifestanții anti ”ciuma roșie”Delictul de opinie este trăsătura comună a universitarilor gălățeni de la Dunărea de Jos și a șoferilor de la firma de transport a municipalității, Transurb. Dacă până astăzi cercetătorii n-au reușit să facă o legătură viabilă între cele două categorii socio-profesionale, genii de la malul Dunării au reușit, în câteva zile de proteste anti PSD, să le găsească firul roșu comun: delictul de opinie. Urmarea: atât șoferilor de la Transurb, cât și universitarilor de la Dunărea de Jos, li s-a interzis pe față să-și mai arate simpatia față de protestatarii care atacă Guvernul Grindeanu și clasa politică nereformată.

Prima care s-a autosesizat în această problemă a fost directoarea firmei de transport urban Transurb, Genica Totolici, pupila lui Eugen Durbacă. Aceasta le-a interzis șoferilor, de câteva zile, cu amenințarea că îi concediază, afirmă surse din interior, să mai claxoneze admirativ la adresa protestatarilor aflați seară de seară pe platforma din fața Monumentului Eroilor Martiri ai Revoluției. Motivul este unul foarte serios: subalterna de partid a lui Durbacă s-a gândit că gesturile șoferilor ar putea să-i înfurie pe pesediștii locali și, astfel, firma municipalității condusă de ea să nu mai poată să deruleze contractele care îi umplu de bani buzunarele mamutului politic aflat în acest timp pe băncile Camerei Deputaților. Dacă pierde contractele de carburanți și de piese de schimb pentru autobuze, tătukul Eugen Durbacă ar putea să nu-i mai țină spatele mimozei pe care a înțepenit-o în fotoliul de director la Transurb.

Universitarii au același motiv: banii. Al treilea ordonator de credite după Consiliul Județului și Consiliul Local, Universitatea Dunărea de Jos, stă cu bugetul la pixul PSD. Astfel, mințile luminate de la conducerea universității s-au gândit că tăcerea este cea mai profitabilă. Motiv pentru care mândria Educației gălățene nu are voci care să se afirme în societatea civilă. Toți universitarii care au ieșit în stradă sau și-au arătat simpatia față de protestatari pe rețelele de socializare au fost urmăriți și avertizați să tacă. Tăcerea face bani, la Universitatea Dunărea de Jos.

Sancționarea delictului de opinie de către cele două instituții gălățene poate aduce doar un nou slogan protestatarilor anti ”ciuma roșie”: ”Prostia salvează România!”.

S.Ț.