Electrocentrale şi ANAF au contestat în instanţă reorganizarea Apaterm

     Judecătorul sindic a amânat pronunţarea în cazul reorganizării Apaterm, după ce Electrocentrale, ANAF şi două asociaţii de proprietari au contestat hotărârea Adunării Generale a Creditorilor, care a avut loc săptămâna trecută. Pe data de 25 septembrie, Tribunalul Galaţi va decide dacă Apaterm intră în reorganizare, conform votului acordat de creditori, sau va dispune reluarea acestuia, în cadrul unei alte adunări. „Modul în care a fost desfăşurată şi organizată Adunarea Generală a Creditorilor, a fost ilegal. Electrocentrale şi ANAF sunt creditori majoritari, deţinem împreună 95% din creanţele Apaterm, iar cuvântul nostru ar fi trebuit să fie decisiv. Am hotărât să solicităm schimbarea administratorului judiciar, pentru că avem acest drept”, ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.

   Chiar dacă judecătorul sindic va da undă verde reorganizării Apaterm, una dintre societăţile căpuşă din subordinea Consiliului Local, directorul ANRE Galaţi, Viorel Trif, spune că aceasta nu va putea intra în legalitate şi asta pentru că, pe perioada reorganizării, Apaterm nu are dreptul să primească licenţă de distribuţie a agentului termic, din partea ANRE. „Chiar dacă este în reorganizare, Apaterm nu mai are dreptul să presteze servicii pe perioada celor trei ani de zile. Noi vom sesiza Curtea de Conturi şi autorităţile pentru a stopa ilegalităţile pe care Primăria le comite, de ani buni, în numele acestei societăţi”, a afirmat Viorel Trif. Conducerea locală a ANRE spune că, în ciuda votului favorabil reorganizării Apaterm, municipalitatea este obligată să desemneze un alt distribuitor al apei calde şi căldurii, prin atribuirea unui contract de prestări-servicii, în regim de urgenţă, întrucât, de la 1 noiembrie, gălăţenii să poată primi agent termic în locuinţe. „Se poate face un contract de achiziţie publică, în regim de urgenţă, pentru a numi o altă societate. Primarul trebuie sancţionat pentru că el se încăpăţânează să meargă înainte cu Apaterm, dar habar nu are în ce direcţie merge”, a mai spus Viorel Trif.

 

   Intervenţii guvernamentală pentru înlăturarea Apaterm

   Pentru că tabăra PSD, condusă de primarul Dumitru Nicolae, se opune desemnării unei alte societăţi de termoficare a oraşului, democrat-liberalii gălăţeni aduc, la Galaţi, o serie de miniştri care să tranşeze situația Apaterm. „Opinia celor de la Bucureşti este că planul propus de Apaterm nu este viabil, pornindu-se de la premise false. Vom avea o întâlnire, săptămâna viitoare, cu mai mulţi miniştri, reprezentanţii Apaterm, ai Electrocentrale şi autorităţile locale. Prefectul poate acţiona în contencios-administrativ municipalitatea, să ajungem să ne judecăm, însă sper să nu fie nevoie”, ne-a declarat Paul Florea, prefectul judeţului Galaţi.

   Gălăţenii riscă să îndure frigul în propriile apartamente din cauza orgoliilor autorităţilor locale şi a jocurilor politice din culise.

   Corina Dobre

Adaugă comentariu

Codul de securitate