Poliția Națională Galați și Poliția Locală sunt nule la capitolul prevențiePeriodic, Galațiul, locul în care nu se prea întâmplă nimic în plan economic, politic sau cultural, ajunge pe prima pagină a ziarelor și devine ”eroul” televiziunilor în urma unor infracțiuni sau accidente care oripilează toată țara. Gălățenii sunt fericiți că se mai vorbește de locul în care își duc viața prăfuită, televiziunile se bucură că au ”sânge” cu care să-și crească audiența, dar se vorbește foarte rar de evitarea unor astfel de cazuri prin prevenția pe care ar fi trebuit să o facă instituțiile plătite din bani publici.

În ultimul caz care a făcut din Galați, în conștiința publică națională, un oraș de sălbatici, cel al individului care și-a asmuțit câinele de luptă asupra unei pisicuțe, directorul Poliției Locale, Petrică Hahui, ne-a explicat doct în fața camerelor de luat vederi că agresorul are antecedente penale și că se află în evidența polițiștilor pe care îi conduce. În schimb, Petrică Hahui nu a suflat o vorbă despre faptul că niciun polițist local nu a intervenit pentru ca individul, un adevărat pericol public, să nu mai umble pe străzile orașului cu un câine de luptă fără botniță. Și în această situație se află mulți alți posesori de câini de luptă care își plimbă animalele fără botniță prin spații publice. Asta, fără să fie amendați și forțați astfel să respecte legea.

Un alt caz de răsunet din ultima perioadă, cel al oamenilor străzii incendiați și care au decedat între timp, putea fi evitat dacă polițiștii din ambele structuri care știau de existența lor ar fi intervenit pentru plasarea celor doi într-un azil de noapte. În mod sigur, patrulele Poliției Naționale sau ale celei Locale cunoșteau faptul că cei doi oameni ai străzii înnoptează sub cerul liber. În loc să-i protejeze pe semenii lor ajunși într-o situație dificilă și să-i ducă într-un adăpost de noapte, în mod sigur, polițiștii s-au acoperit de hârtii în care s-au scuzat că cei doi oameni refuză să-și părăsească locul de dormit. Și lista cazurilor în care polițiștii nu au intervenit pentru a prevenii infracțiuni cu violență, care au făcut deliciul mass-media, este foarte lungă.

Prevenția la capitolul Circulație se face doar prin vânătoarea cu radarul

Un capitol aparte îl reprezintă modul în care acționează Poliția Rutieră. Aici, ponderea acțiunilor polițiștilor o reprezintă vânătoarea cu radarul a celor care depășesc viteza legală, activitate bănoasă dar care nu rezolvă problema traficului rutier haotic din Galați. Circulația mult îngreunată de unda verde instalată în urmă cu mai multe luni nu este ”amendată” de polițiștii de la Rutieră, prin corectarea anomaliilor produse de programul care ar fi trebuit să fluidizeze traficul. La fel de neatenți sunt polițiștii de la ambele structuri cu șoferii de la Transurb proveniți dintre cei de maxi taxi, indivizi care și-au păstrat obiceiurile rutiere din vremea în care erau stăpânii străzilor din oraș. Și, nu în ultimul caz, polițiștii nu intervin în trafic pentru a descuraja teribiliști de genul celor din filmulețul de mai jos, indivizi care încalcă în serie regulile de circulație și îi pun în pericol pe cei care se deplasează civilizat.