Rețeaua gălățeană de hackeri ”Bichiș” – condamnată la zeci de ani de închisoare

    Nouă studenţi şi liceeni gălățeni au furat sute de mii de dolari de la două cunoscute bănci americane, Conestoga Bank şi Citibank, şi de la zeci de cetăţeni străini, folosindu-se de carduri false. Capul grupării este gălăţeanul Paul Bichiş, care a reuşit, ca în câteva luni, să devină unul dintre cei mai căutați infractori de către autorităţile judiciare din Europa şi America. Tinerii, cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, s-au cunoscut pe Internet, prin intermediul diverselor reţele de socializare, şi s-au pus de acord să ţepuiască bănci şi persoane din afara României, folosindu-se de cunoştinţele pe care le aveau în domeniul reţelelor şi sistemelor informatice.

 

   Au intrat în atenţia Secret Service

   Reţeaua era extrem de bine organizată, iar fiecare membru avea atribuţii precise, pe care le îndeplinea scrupulos. Furturile electronice deveniseră atât de importante încât pe fir a intrat şi Secret Service, cunoscuta agenţie americană care se ocupă şi de securitatea preşedinţilor americani. Agenții americani au colaborat cu DIICOT Galaţi, pentru a da de urma banilor retraşi de piraţii informatici din sistemul de transfer monetar american. Acest lucru s-a întâmplat atunci când studenţii şi liceenii gălăţeni au început să fure bani de la băncile americane Conestoga Bank şi Citibank. Abia după ce le-au pus sub urmărire telefoanele şi mijlocele de comunicare electronică, procurorii DIICOT au aflat dimensiunea exactă a “afacerii” pe care o derulau hackerii de la Galaţi. Astfel, o parte dintre ei creau pagini web falsificate ale unor instituţii bancare, procurau liste cu adrese de mail, de pe servere aparţinând Yahoo şi Gmail, şi aflau detaliile cărţilor de credit ale victimelor, iar al doilea grup retrăgea banii, obţinuţi ilegal, prin sistemul Western Union.

   Condamnaţi la zeci de ani de închisoare

   Când au tras linie, anchetatorii români şi americani s-au îngrozit. Doar Paul Bichiş a făcut sute de transferuri bancare, în perioada iunie 2005-mai 2009, prin care a retras zeci de mii de dolari. Zilele trecute s-a încheiat, la Tribunalul Galaţi, procesul reţelei de criminalitate informatică, membrii acesteia, în prezent arestaţi, urmând să execute pedepse cuprinse între doi şi opt ani de închisoare. Judecătorii au mai decis să confişte zeci de laptopuri, suporturi de stocare magnetică, carduri de memorie şi memory stickuri folosite pentru sustragerea electronică a banilor.

   Silvia Cernov