Măsuri împotriva defrişărilor ilegale - abia după ce mafia imobiliară a ras hectare întregi de pădure cu sprijinul autorităţilor

  Politicienii de la vârf au demarat un proiect care prevede sancţiuni drastice împotriva defrişărilor ilegale şi a furtului de lemn din păduri, abia după ce mafia imobiliară a făcut dispărute sute de hectare de pădure de pe faţa pământului, cu sprijinul autorităţilor. Prezentă în oraşul de la malul Dunării, pentru a participa la o dezbatere privind renaturarea Luncii Dunării, liberala Lucia Varga – ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură – a afirmat că actualul Cod Silvic va fi modificat, în proporţie de 50%, din cauza cadrului legislativ care s-a dovedit a fi „prea permisiv”. Ministrul a precizat că noul Cod Silvic se află în faza de dezbatere publică, de aproximativ două săptămâni, existând discuţii pe marginea acestui subiect la nivelul întregii ţări. „Principala cauză a inundaţiilor din România sunt tăierile excesive, defrişările necontrolate, din cauza cărora s-au creat adevărate dezechilibre. De aceea avem inundaţii. Am decis să modificăm Codul Silvic, în primul rând, ca şi analiză a activităţii din primele luni. Am avut în fiecare săptămână la mapă reclamaţii, sesizări privind neregulile din silvicultură. Am constatat că unele dintre aceste reclamaţii se refereau la un cadru legislativ prea permisiv, altele au ţinut de o oarecare complicitate a instituţiilor, care ar trebui să controleze neregulile, cu cei care furau lemne. Atunci, am făcut acest demers pentru modificarea Codului Silvic (...) Există voinţă politică pentru adoptarea acestuia”, a afirmat Lucia Varga.

   Potrivit acesteia, noua legislaţie în domeniul silviculturii va cataloga pădurea drept obiectiv de siguranţă naţională şi va sancţiona furtul de lemn şi defrişările ilegale. Noul Cod Silvic prevede, printre altele, sancţiuni penale pentru hoţii de lemn, conform Codului Penal, introducerea unor autorizaţii de practică, modalităţi de asigurare a pazei pădurilor, dar şi interzicerea comercianţilor de a mai avea acces în pădure. „De acum înainte, comercianţii nu vor mai avea ce căuta în pădure (...) Se va aplica Codul Penal. Pădurea este un bun al tuturor, cu o valoarea pentru viaţă şi calitatea vieţii extrem de importante. Vom responsabiliza administratorii şi lucrătorii din domeniul silvic, introducând autorizaţii de practică. În cazul în care vor fi constatate nereguli, autorizaţiile vor fi retrase, iar lucrătorii nu vor mai avea ce căuta în pădure timp de şase luni”, a mai precizat Lucia Varga.

   Corina Dobre