Gălăţenii au plătit 180.000 de euro pe un audit ale cărui rezultate sunt ţinute „la secret” de primar

   Liberalul Marius Stan, primarul municipiului Galaţi, confundă Primăria cu Clubul de fotbal Oţelul, la conducerea căruia s-a aflat vreme de mai mulţi ani. Edilul-şef al oraşului de la malul Dunării nu a învăţat, nici după aproximativ nouă luni de zile petrecute la cârma Primăriei, că gălăţenii au dreptul să fie informaţi cu privire la modul în care este cheltuit banul public, dar şi în legătură cu disfuncţionalităţile din cadrul municipalităţii. Rezultatele auditului efectuat de către consultanţii Price Waterhouse Coopers România, în colaborare cu avocaţii D&B David şi Baias, pentru care gălăţenii au plătit nu mai puţin de 180.000 de euro din propriile buzunare, sunt ţinute „la secret” de către edilul-şef. Primarul refuză să facă publice rezultatele auditului, care a scos la iveală nenumărate probleme generate de un management defectuos, de funcţionari publici corupţi sau slab pregătiţi ori de interese de partid care au fost puse mai presus de buna funcţionare a municipalităţii şi dezvoltarea oraşului. Consultanţii PwC România împreună cu avocaţii firmei sale corespondente de avocatură, D&B David şi Baias, au efectuat, în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013, o analiză diagnostic a activităţii Primăriei Municipiului Galaţi, pentru perioada 2009-2011, din perspectivă juridică, organizaţională, economică şi operaţională în vederea eficientizării activităţii instituţiei. De asemenea, a fost efectuată o analiză a clauzelor contractelor în derulare încheiate de Primăria Galaţi, precum şi a litigiilor în care este implicată municipalitatea.

 

   Concluzii şi explicaţii evazive, transparenţă ioc

   Marius Stan a apărut, joi, la braţ, în faţa reprezentanţilor mass-media, cu patru reprezentanţi ai celor două entităţi care au efectuat auditul. În ciuda aşteptărilor, atât primarul cât şi reprezentanţii PWC şi D&B David şi Baias au vorbit, mai bine de 30 minute, la modul general, deloc concret şi la obiect, cu privire la rezultatele auditului. Chiar dacă a recunoscut că în cadrul Primăriei funcţionează mai multe „cupluri toxice”, edilul-şef a refuzat să nominalizeze funcţionarii-problemă, precizând că mass-media va afla cine sunt aceştia abia atunci când vor părăsi Primăria, cu ajutorul noii organigrame. De altfel, nu au fost puse pe tapet nici prejudiciile care au fost aduse bugetului local, cu complicitatea funcţionarilor publici, numiţi în funcţii-cheie pe criterii politice. Marius Stan s-a mulţumit doar să precizeze, evaziv, faptul că anumiţi funcţionari îşi vor pierde statutul, iar unii dintre ei, aflând despre acest lucru, „au început să plângă”. Întrebat care este diferenţa dintre auditul Curţii de Conturi şi analiza diagnostică a PWC şi D&B, Marius Stan a precizat: „Curtea de Conturi vine şi constată şi dispune măsuri. Cu ajutorul auditului PWC vom preîntâmpina ca cei de la Curtea de Conturi să ne găsească în offside”.

 

   Primăria lui Nicolae a pierdut procese pe bandă rulantă prin neprezentare

   Direcţia Juridică din cadrul Primăriei Galaţi este unul dintre cele mai ineficiente departamente ale instituţiei. Municipalitatea a pierdut, de-a lungul anilor, nenumărate cauze, întrucât reprezentanţii Primăriei nu se prezentau la procese ori îşi alegeau greşit modul de apărare, precum şi căile de atac. Potrivit lui Emanuel Băncilă, managing asociate D&B PWC, au fost analizate situaţiile din 10 contracte de concesiune şi 30 de litigii aflate pe rolul instanţelor, dintre cele aproximativ 1.000 de procese, câte are Primăria.

 

   Bâlbâială pe principii de transparenţă

   Daniel Anghel – PWC Partner Tax Services, şi Marius Stan au avut câteva momente de bâlbâială atunci când jurnaliştii au insistat cu privire la rezultatele auditului. Dacă primarul a încercat să arunce pisica în curtea auditorului, precizând că trebuie să se sfătuiască în cazul în care rezultatele vor fi făcute publice, Daniel Anghel a spus că raportul aparţine beneficiarului, iar drepturile de autor aparţin PWC. Toate astea, în ciuda faptului că, în urmă cu aproximativ o lună, primarul a declarat, la finele unei şedinţe a Consiliului Local, că rezultatele auditului vor fi făcute publice.

   Corina Dobre