Bacalbaşa a uitat de Jurământul lui Hippocrate pentru banii pe care îi încasa de la Călin Doboş

   Anestezistul Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului şi membru de vază al Colegiului Medicilor din Galaţi, a uitat subit de Jurământul lui Hippocrate atunci când a ales să colaboreze, contra-cost, cu stomatologul Călin Doboş. Pentru bani, fostul şef al Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Judeţean a închis ochii la ilegalităţile comise de către dentistul Călin Doboş, care efectua operaţii estetice fără a fi specializat în chirurgie plastică şi reparatorie. Cel care ar fi trebuit să vegheze la buna desfăşurare a actului medical, din punct de vedere moral, dar şi profesional, în calitatea sa de membru al Colegiului Medicilor, s-a transformat în complice şi apărător al „dințarului”. Ba mai mult, surse din rândul cadrelor medicale ne-au spus că medicul Călin Doboş a devenit expert în chirurgie plastică, pentru care nu are drept de practică, chiar cu sprijinul medicilor Nicolae Bacalbaşa şi Dorel Firescu, cei doi având grijă ca dosarul Clinicii „Hyperion” să primească aviz favorabil din partea membrilor Comisiei de Avizare-Acreditare din cadrul Colegiului Medicilor. Mai mult decât atât, doctorul Nicolae Bacalbaşa a continuat să aplice, şi în cadrul „Hyperion”, apucăturile ilegale deprinse în Spitalul Judeţean: îşi trimitea, în locul său, asistentul pentru a efectua anestezia pacienţilor.

 

   Anestezistul-şef de la CJ îl va ancheta pe Doboş

   Din Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor, care anchetează cazul tinerei decedate după operaţia de liposucţie, fac parte şi doctorii Nicolae Bacalbaşa şi Dorel Firescu. Conform informaţiilor postate pe pagina web a Asociaţiei, Comisia de Disciplină este formată din medicii Dorel Firescu, Sorin Ungurianu, Iuliu Fulga, Paul Ichim, Nicolae Bacalbaşa şi Valentin Boldea – reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică.

 

   Chirurgul Cristian Nițescu: „Nu am făcut niciodată operații la clinica Hyperion”

   Specialistul din București, medicul Cristian Niţescu, care figurează, în actele înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, drept singurul medic autorizat să efectueze operaţii de chirurgie plastică la „Hyperion”, a declarat că nu are nicio legătură cu clinica în cauză: „Nu sunt angajat al clinicii. Nu știu absolut nimic despre acel contract. Cred că este o greșeală”, a declarat medicul. Totuși, unele semne de întrebare planează asupra lui Cristian Nițescu, având în vedere cunoscuta relație de prietenie a acestuia cu Doboș.

 

   Lacăt pe ușa clinicii

   Până când procurorii, polițiștii și Colegiul Medicilor vor găsi de cuviință să facă lumină în acest caz, catalogat ca moarte suspectă, clinica „Hyperion” pierde clienți pe bandă rulantă. Dacă până miercuri se mai făceau consultaţii, de joi, pe poarta unităţii medicale a fost pus lacătul. Nu există niciun anunț cu privire la program de lucru şi niciun termen la care unitatea urmează să fie redeschisă. „Se poate ajunge până la suspendarea activității clinicii”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Dovada cea mai grăitoare rămâne, însă, verdictul medicilor legiști, după efectuarea autopsiei: femeia a decedat din cauza complicaţiilor survenite după intervenţia la clinica dr. Călin Doboş. În termeni medicali, Irina Ciuraru a murit „în urma unui şoc toxico-septic cauzat de bronhopneumonie, pe fondul unei peritonite generalizate cu abces, consecutivă unei perforaţii enterale post-lipoaspiraţie abdominală”.

   Lucian Constantin