Dentistul Călin Doboș nu putea face operații estetice fără complicitatea lui Nicolae Bacalbașa

   Mizeria din lumea medicală gălățeană iese din nou în evidență, după un nou sacrificiu uman. Decesul tinerei din Brăila scoate la iveală faptul că medicul Călin Doboș era specializat în chirurgie oro-maxilo-facială și, totuși, el efectua operații de chirurgie estetică, alături de anestezistul Nicolae Bacalbașa, membru marcant al Colegiului Medicilor din Galați și președinte al Consiliului Județului. Doctorul Nicolae Bacalbaşa ar putea fi anchetat de către procurori în dosarul privind uciderea din culpă a tinerei din Brăila, care a murit în urma unei operaţii de liposucţie la clinica „Hyperion”, ce aparţine cunoscutului medic Călin Doboş. Nicolae Bacalbaşa ar putea fi acuzat de tăinuire şi complicitate, în condiţiile în care, în calitate de membru al Colegiului Medicilor din Galaţi, a acceptat să lucreze cu medicul Călin Doboş, cel care efectua operaţii estetice, în ciuda faptului că acesta era specialist în chirurgie oro-maxilo-facială. Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi a încheiat, în urmă cu mai mulţi ani, un contract de colaborare cu „Hyperion”, activând ca anestezist în cadrul departamentului de Anestezie şi Terapie Intensivă.

 

   Medicul Călin Doboş opera fără drept de practică

   Apar noi informații în cazul tinerei din Brăila, în vârstă de 36 de ani, decedată, marţi seară, la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Andrei" din Galaţi. Medicul Călin Doboș, cel care a realizat intervenţia chirurgicală, nu este specialist în chirurgie plastică şi reparatorie, ci în chirurgie buco-maxilo-facială. Esteticianul pe la care au trecut clienţi celebri, precum Dana Săvuică, Gina Pistol, Viorel Lis sau Ştefan Pelgler, în încercarea de a păcăli timpul, este absolvent al Facultăţii de Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Din informațiile pe care le avem, Doboș ar fi urmat un rezidenţiat în chirurgie plastică şi reparatorie la Facultatea de Medicină din Iaşi, fără însă a susţine şi examenul de absolvire. „Conform dosarului clinicii Hyperion, care se află la Direcția de Sănătate Publică, medicul Călin Doboș își desfășoară activitatea la cabinetul de stomatologie. Un alt medic specialist figurează pe chirurgie plastică și facială: Cristian Niţescu. Din certificatul eliberat de Colegiul Dentiştilor reiese că doctorul Doboș este medic specialist pe chirurgie buco-maxilo-facială. Clinica nu a mai actualizat datele din dosar din anul 2010. Pentru orice modificare, conducerea clinicii este obligată să comunice DSP”, ne-a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

   Ultimul control desfășurat de către Direcţia de Sănătate Publică la clinica privată „Hyperion” a fost în 2011 și a vizat condițiile igienico-sanitare. Nu au fost găsite nereguli, însă inspectorii din cadrul DSP s-au confruntat cu o situaţie halucinantă: au putut efectua controlul doar după ce, iniţial, s-au programat. Pretextul a fost acela de a nu perturba, chipurile, activitatea medicilor din cadrul clinicii.

 

   Dosar penal pentru ucidere din culpă

   Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi s-a autosesizat în cazul tinerei care a decedat, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. „S-a întocmit un dosar de cercetare penală cu autori necunoscuţi, urmând să fie identificate persoanele implicate. Dacă aceste persoane vor fi identificate drept responsabile pentru deces, ele vor fi cercetate pentru ucidere din culpă”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă. Totodată, familia Irinei Ciuraru a depus plângere la Colegiul Medicilor, acuzându-l de malpraxis pe medicul care a operat-o pe pacientă. Medicii legişti au făcut, astăzi, autopsia cadavrului, iar din certificatul medico-legal reiese că motivele morţii sunt: „şoc toxico septic, bronhopneumonie, peritonită generalizată cu abces interhepatofrenic şi bulb frenic drept operat, precum şi perforaţie enterică post lipoaspiraţie abdominală”.

   Lucian Constantin