Galaţiul - judeţul cu cei mai mulţi şomeri din Regiunea SE

   Codaş în aproape toate topurile privind nivelul investiţiilor sau al atragerii fondurilor europene, Galaţiul reuşeşte performanţa de a întrece, în această situaţie, toate judeţele care fac parte din Regiunea SE, respectiv Brăila, Buzău, Tulcea, Vrancea şi Constanţa. Nu este prilej de bucurie, deoarece topul prezintă statistica şomerilor pe luna decembrie 2012, fapt care clasează judeţul nostru pe primul loc, cu o rată de 9,14%. Mai exact, vorbim de 18.069 gălăţeni fără un loc de muncă, numărul lor crescând, în decembrie 2012, cu 901 persoane. Mai mult, Galaţiul conduce detaşat în acest clasament, media ratei şomajului de la nivelul regiuni fiind de 6,62%, iar cel mai mic procent l-a înregistrat judeţul Vrancea, cu 5,57%.

 

   Fruntaş şi în topurile naţionale

   Pe de altă parte, judeţul nostru îşi păstrează poziţia şi în topul naţional privind numărul şomerilor neindemnizaţi, la care Galaţiul se clasează pe locul trei, cu 73,14% din numărul total al celor care nu au un loc de muncă, şi, bineînţeles, locul cinci în topul naţional privind judeţele cu cea mai ridicată rată a şomajului, în condiţiile în care cea mai mare rată a şomajului din ţară a fost înregistrată în Vaslui , respectiv 10,48%.

20 de locuri de muncă şi formare profesională

   Începutul de an nu este promiţător, iar miile de oameni fără posturi nu au foarte multe variante, dacă vor să se angajeze. Spre exemplu, oferta locurilor de muncă este foarte săracă la acest început de an, pe site-ul Agenţiei Pentru Ocuparea Forţei de Muncă fiind disponibile 20 de job-uri. Este vorba despre posturi precum femeie de serviciu, vopsitor, şofer, sudor, mecanic, consilier juridic, asistent fizioterapeut, etc. Cei interesaţi de învăţarea unei alte meserii pot încerca şi cursurile de formare profesională, gratuite pentru şomeri. Pentru februarie, sunt programate să înceapă cursurile de cosmetician, competenţe antreprenoriale, manager proiect, barman ș.a.

   Marilena Dinu