Romgaz îi sancționează pe gălăţenii „termoficaţi” pentru hoțiile politice de la Apaterm

   Toate cele 70.000 de apartamente din municipiul Galaţi, racordate la sistemul centralizat de încălzire, ar putea rămâne fără căldură, în plină iarnă. Avertismentul vine chiar de la Romgaz, furnizorul de gaz metan al producătorului de energie termică, Electrocentrale Galaţi. După nenumărate notificări transmise termocentralei, prin care o avertiza să-şi plătească facturile curente şi restante, Romgaz a trimis, pe 4 ianuarie, o nouă adresă în care se precizează următoarele: „Dacă până la 7 ianuarie nu achitați facturile restante, vom sista livrările de gaze începând cu data de 8 ianuarie, ora 6.00”. Până la această oră, amenințarea nu a fost pusă în practică, dar conducerea Electrocentrale spune că pericolul nu va trece până când nu vor fi plătite datoriile. În acest sens, producătorul de energie termică a solicitat ajutorul administratorului judiciar al Apaterm, Insol SPRL Constanța, Primăriei municipiului Galați și Instituției Prefect. „Sunt datorii foarte mari. De exemplu, ultima factură plătită integral de Apaterm este din luna iunie 2012 și reprezintă consumul din luna mai. Am înștiințat autoritățile și căutăm împreună o soluție, pentru ca să nu se ajungă la închidere. Dacă nu se plătesc urgent datoriile, e jale! Populaţia care aşteaptă căldură trebuie să-şi plătească facturile la încălzire”, ne-a declarat directorul Electrocentrale, Tudor Petre.

 

   Primarul Marius Stan a tolerat hoțiile politice de la Apaterm

   Furnizorul de agent termic secudar, Apaterm, a fost o sursă de bani negri pentru cele trei partide din actualul USL, formațiuni care au condus administrația locală în ultimii 20 de ani. Nici în calitate de consilier local și nici după ce a devenit primar, Marius Stan nu a făcut nimic pentru a schimba relația dintre furnizorul de agent termic secundar și consumatori. Mai mult, aceleași ”găuri negre” din administrarea Apaterm au fost tolerate în detrimentul gălățenilor bun-platnici. Un indicator al nivelului hoțiilor politice este dat de faptul că datoria gălățenilor către Apaterm se ridică la 35 de milioane de euro, în timp ce Apaterm are de plătit către Electrocentrale nu mai puţin de 77 de milioane de euro. La rândul său, termocentrala a acumulat datorii de 24 de milioane de euro, din care 15 către Romgaz.

   Nu este prima dată când Galațiul riscă să rămână fără gaz din cauza întârzierilor la plată. Avertismente similare a primit și la sfârșitul anului trecut, atunci când Romgaz a dat un ultimatum iar Electrocentrale a fost nevoită să plătească 18 milioane de lei.

   Lucian Constantin