Primăria a fost iertată de o amendă de 200.000 de lei pentru că ne ascunde suprafața de spațiu verde

   Schimbările de ordin politic care au avut loc în acest an au scăpat Primăria de o amendă care ar fi putut ajunge la 200.000 de lei. Fostul primar, Dumitru Nicolae, a avut la dispoziţie cinci ani, respectiv perioada 2007-2011, pentru a întocmi un registru al spaţiului verde, cerinţă reglementată prin Legea 24 din 2007. Însă, spre surprinderea actualei conduceri a Gărzii de Mediu, care a avut curiozitatea de a întreba care este stadiul lucrării, autorităţile locale au bătut pasul pe loc. „Mi s-a răspuns că registrul va fi gata în 2014! Au organizat o licitaţie pentru desemnarea firmei care îl va întocmi. Nu avem ce face. Acum este un primar nou, căruia i-am acordat un termen de graţie să-şi intre în atribuţii. De altfel, la începutul anului viitor vom face o informare cu toţi primarii din judeţ, astfel încât să fim siguri că fiecare va şti ce va avea de făcut”, a declarat Mărioara Gătej, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

   Comisarul şef Mărioara Gâtej, colegă de partid cu primarul Marius Stan, a motivat blândețea măsurii prin faptul că, decât să dea o amendă pe care, cel mai probabil, autorităţile locale o vor contesta, mai bine banii respectivi se vor folosi pentru a finaliza mai repede registrul. Urmările neglijenței administrației locale sunt perverse: „Nu putem spune că se construieşte pe spaţiul verde, pentru că ni se poate răspunde: <<de unde ştim că zona respectivă este declarată spaţiu verde>>”, a adăugat Gătej.

Mai mult, registrul ar putea scoate la iveală şi care este situaţia reală a spaţiului verde pe cap de locuitor. Asta în condiţiile în care reglementările Uniunii Europene arată că oraşele cu peste 100.000 de locuitori ar trebui să aibă 26 de metri pătrați pentru fiecare locuitor, până pe 31 decembrie 2013. În schimb, statisticile prezentate până în prezent de autorităţile locale de mediu arată că fiecărui gălăţean îi revin doar 2,80 metri pătraţi de verdeaţă, adică cu mult sub media impusă de Uniunea Europeană.

   Marilena Dinu