Încălzirea Galaţiului atârnă de un şir de creanţe

   Caloriferele gălăţenilor s-ar putea răci în orice moment! Aceasta a fost avertizarea dată de primarul Marius Stan, invitat ieri la o emisiune de la o televiziune locală, unde a amintit că Romgaz ar putea sista oricând furnizarea gazului metan din cauza datoriilor foarte mari pe care le are de recuperat de la Electrocentrale. Edilul Galaţiului a profitat de moment pentru a face un nou apel către rău-platnici, pe care îi îndeamnă să-şi achite datoriile la întreţinere pentru că, în caz contrar, ar putea rămâne fără căldură.

 

   Directorul Electrocentrale aruncă vina pe Apaterm

   Declaraţiile primarului Marius Stan au fost întărite şi de Tudor Petre, directorul Electrocentrale, care, la rândul lui, a explicat că situaţia este foarte dificilă iar rezolvarea întârzie să apară. „Creanţele ne creează mari probleme şi sper să nu devină insurmontabile. Procentul pe care îl încasăm de la Apaterm este foarte mic, iar noi, la rândul nostru, plătim la fel către Romgaz. Spre exemplu, doar factura pe luna noiembrie este de nouă milioane de lei. Aceasta nu e considerată, deocamdată, restanţă. Însă, din cealaltă, aferentă lunii octombrie, am încasat doar 15%. De asemenea, peste datoria istorică de 330 de milioane de lei, suma exactă la declararea insolvenţei Apatermului, se mai adaugă încă 16 milioane de lei, reprezentând facturi neîncasate pe perioada verii”, a spus Tudor Petre.

 

   Un parteneriat public-privat, un vis îndepărtat

   Salvarea Electrocentrale, care părea să devină realitate odată cu încheierea unui parteneriat public-privat cu un investitor străin, întârzie să se materializeze. Tudor Petre afirmă faptul că toţi investitorii care vin la Galaţi vor certitudinea că-şi vor recupera banii. Cu toate acestea, directorul CET a recunoscut că există, în acest moment, o singură firmă străină, un consorţiu din China, cu care se menţine o legătură în vederea încheierii unui astfel de parteneriat – posibil anul viitor.

   Amintim că, în urmă cu o lună, Galaţiul a fost la un pas să rămână fără gaz. Atunci, Romgaz a dat un ultimatum iar Electrocentrale a fost nevoită să plătească urgent 18 milioane de lei. În prezent, 69.000 de apartamente se încălzesc cu căldură furnizată în sistem centralizat.  

   Marilena Dinu