Siguranţa şi sănătatea gălăţenilor, ignorate în detrimentul intereselor de partid

   Gălăţenii sunt condamnaţi, cu bună ştiinţă, de către autorităţi să îndure iarna în condiţii demne de Evul Mediu, după ce Consiliul Judeţului a acordat cu dedicaţie, şi în acest an, contractul privind deszăpezirea judeţului. În ciuda prestaţiei extrem de proaste de anul trecut, societăţii-căpuşă Drumuri şi Poduri i s-au mai făcut cadou încă 1.249.823,65 milioane de lei de către Consiliul Judeţului. Autorităţile au preferat să treacă cu vederea faptul că societatea, unul dintre furnizorii de nădejde pentru puşculiţa de partid a PSD, este deficitară la capitolul dotări. Conform informaţiilor postate pe site-ul Prefecturii, Drumuri şi Poduri, aflată în subordinea Consiliului Judeţului, deţine doar 14 utilaje de deszăpezire şi 14 utilaje destinate împrăştierii materialului antiderapant, pentru nu mai puţin de 790 kilometri de drumuri judeţene.

 

   Prefectura se aşteaptă la ce e mai rău           

   Siguranţa şi sănătatea sutelor de mii de locuitori din mediul rural nu au contat în ecuaţia aranjamentelor din interiorul partidelor, astfel că, în aceste condiţii, multe dintre localităţile gălăţene riscă să fie, zile în şir, complet izolate de lume. De altfel, concluziile Prefecturii Galaţi cu privire la modul în care autorităţile judeţene s-au pregătit pentru iarnă sunt dintre cele mai sumbre. „Mentionăm faptul că, în iarna 2011-2012, s-a constatat că nivelul de dotare cu utilaje de deszăpezire al societăţii Drumuri şi Poduri Galaţi este insuficient şi nu au făcut faţă cerinţelor şi situaţiilor create în mod corespunzător. De asemeni, se constată că şi pentru iarna 2012-2013 situaţia parcului de utilaje al societãţii Drumuri şi Poduri Galaţi nu s-a îmbunătăţit suficient şi estimăm că, în condiţiile în care fenomenele meteorologice vor avea o intensitate şi o durată deosebită, se vor manifesta aceleaşi tipuri de probleme avute în iarna 2011-2012”, spun reprezentanţii Instituţiei Prefectului. De altfel, şi Vasile Pârlog, directorul executiv al Prefecturii, a subliniat faptul că autorităţile judeţene nu sunt pregătite să facă faţă iernii.

 

   O firmă acuză documentaţia de atribuire a licitaţiei ca fiind tendenţioasă

   SC CRP SRL, o societate din Galaţi care şi-a dorit să participe la licitaţia pentru adjudecarea contractului de deszăpezire, a contestat documentaţia de atribuire a contractului. Contestaţia a fost, de altfel, publicată şi pe SEAP. „Pentru motivele ce urmează a fi expuse în prezenta contestaţie, solicităm Consiliului (n.r. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) să obligaţi autoritatea contractantă la modificarea documentaţiei de atribuire, având în vedere că la dotarea cu utilaje au fost solicitate cinci autofreze cu snec, solicitare care considerăm că este tendenţioasă şi are rolul de a favoriza SC DRUMURI ŞI PODURI SA GALAŢI, firma la care Consiliul Judeţului Galaţi este acţionar majoritar, având în vedere că, în tot judeţul Galaţi, această firmă este singura care deţine autofreze cu snec pentru deszăpezirea drumurilor, permiţând prin aceasta cerinţă ca singurul ofertant să fie SC DRUMURI ŞI PODURI SA GALAŢI. Se poate vedea că, în ultimii 20 ani, doar această firmă a executat lucrări de deszăpezire, fiind eliminate orice alte firme participante pentru neîndeplinirea acestei condiţii. Menţionăm că în iarna anterioară, atunci când au fost zăpezi mari, a fost făcută deszăpezire, în toate judeţele afectate, cu încărcătoare frontale, nu cu autofreze. Deci s-a văzut că încărcătoarele sunt la fel de eficiente, poate mai eficiente chiar, în procesul de deszăpezire”, se arată în contestaţia formulată de către firma gălăţeană.

   Corina Dobre